Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Stadsutveckling

[Publicerad 2019-05-23]

Kronprins Gustaf återinviger Vasabron

Kronprins Gustaf dyker upp på återinvigningen av Vasabron den 10 augusti. Foto: Sten Dereman

Historisk upplevelse för hela familjen. Första gången den vackra Vasabron i jugendstil över Vallgraven invigdes, 1907, var kronprins Gustaf inbjuden. Men till den väntande folkmassans stora förvåning rullade hans vagn över Vasabron utan att stanna. Till återinvigningen den 10 augusti kommer prinsen tillbaka.

Den pågående stora ombyggnaden av den viktiga Vasabron, som fått en ny och starkare konstruktion, är snart färdig. Bron öppnas för trafik igen i mitten av juli. Lördag 10 augusti, under Gothenburg Culture Festival, blir det festlig återinvigning.

Körde förbi utan att stanna
Också den här gången är det svenska kungahuset officiellt inbjudet. Och nu vet Göteborgs Stad redan i förväg att en prins verkligen kommer att närvara. Kanske till och med två, ifall prins Daniel kan slita sig loss från andra högtidliga åtaganden denna augustilördag. Helt säkert är det hur som helst att kronprins Gustaf dyker upp på Vasabron.

Det berättas att förra gången Sveriges kronarvinge invigde Vasabron så arbetades det under natten till invigningsdagen febrilt för att bron skulle hinna bli färdig. Och på morgonen var byggnadsställningarna nedmonterade och allt verkligen klart. Ett stort antal göteborgare hade samlats för att uppleva den kungliga glansen, men de blev nog relativt besvikna. Prinsen var sen till sin andra invigning den dagen – av högskolan uppe i Vasaparken, idag Göteborgs universitet – så han åkte över Vasabron utan att stanna. Göteborgskännaren Bengt A Öhnander beskriver händelsen i sin bok om Göteborgs kanaler och broar ”När det hästdragna ekipaget med kronprinsen och landshövding Gustaf Lagerbring rullade över bron stannade det aldrig! Till allas förvåning fortsatte det utan några invigningsceremonier.”

När det nu är dags för återinvigning bjuder Göteborgs Stad och Veidekke, i samarbete med Historieverket, in alla nyfikna göteborgare och andra till en historisk upplevelse för hela familjen, med humor, musik, skådespel och poängpromenad. Kom och ta del av bit Göteborgshistoria!


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Göteborgs Stads kalendarium


Julmarknader, utställningar, läxhjälp och mycket mer – här hittar du aktiviteterna!

Se kommunfullmäktiges möte 10 december

Sändningen börjar kl 15 den 10 december.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Göteborgs Stads plan för ridsport och översyn av regler för att förenkla för företag är två av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 20 november. Läs kommunstyrelsens notiser här

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - goteborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling