Göteborg & Co stöder samarbete med Tanzania. Näringslivsgruppen inom Göteborg & Co ger Stadsteatern 100.000 kronor till en samproduktion med Parapanda Theatre Lab från Dar es Salaam i Tanzania. Tillsammans planerar de två ensemblerna att sätta upp Sofokoles klassiska drama Antigone på Nya Studion i oktober i år.

– Ett välkommet bidrag. Samproduktionen kommer att tillföra ny kunskap och kompetens för teaterns personal. Dessutom ser vi en möjlighet att öka andelen publik med annan kulturell bakgrund än den svenska, säger Ronnie Hallgren, Stadsteaterns chef.

Stadsteatern har samarbetat med Parapanda tidigare, mellan 2005 och 2008, i projektet PACSEA, Performing Arts Cooperation between Sweden and Eastern Africa. Ronnie Hallgren menar att mötet med Parapandas artister gör att Stadsteatern får del av den rika östafrikanska kulturen som är en mix av teater, dans och musik.

Berikande för göteborgarna
Nu är det alltså dags igen och under besöket i Göteborg kommer Parapandas åtta mans ensemble även att gästspela med Atigone i regionen samt ha möjlighet att genomföra ett musik- och dansprogram på andra scener än Stadsteaterns.

– Stadsteatern har en mycket fin basverksamhet och det är tillfredsställande att vi kan ge stöd som främjar utblick och utveckling, säger hon. Det här berikar kulturutbudet för göteborgarna, säger Birgitta L-Öfverholm, chef för näringslivsgruppen inom Göteborg & Co.