Stor utomhusutställning på Gustaf Adolfs torg. Utställningen “Göteborg berättar” öppnar på Gustaf Adolfs torg på onsdag 2 juni. Där ger hundra göteborgare mellan 6 och 97 år sin bild av staden inför Göteborgs 400-årsjubileum. Utställningen invigs digitalt på Göteborgs stadsmuseums facebooksida.
När Göteborg fyllde 300 år gjorde man utgrävningar och samlade in en massa föremål som går att se i dag på stadens museer.
– Tänk om man hade pratat med människor, men så tänkte man inte då, att vanligt folk skulle berätta, säger Marie Nyberg, intendent på Göteborgs stadsmuseum och projektledare för “Göteborg berättar”.
Önskemål från göteborgarna
Ett önskemål från göteborgarna inför 400-årsjubileet var att samla in berättelser. Det resulterade i jubileumsprojektet “Göteborg berättar” som har pågått i drygt tre år.
– Vi har gjort intervjuer med hundra göteborgare för att få röster från staden som vi kan ha i vårt arkiv och som man kan ta del av i många år.
Valts ut med statistik
De hundra har valts ut med hjälp av Göteborgs Stads statistik för att få ett tvärsnitt av hur befolkningen ser ut, som ålder, kön och var i staden de bor. Intervjupersonerna var som yngst 6 år och som äldst 97 år. Intervjuerna tog ett år att göra.
– De har fått olika frågor om Göteborg och har även fått berätta utifrån sin egen upplevelse av staden. Det var svårt för den yngsta på sex år att uttala sig om staden, men hon berättade om sin närmaste lekplats. Den äldsta, som skulle fyllt hundra nu, hade varit med om väldigt mycket och kunde lättare uttala sig om staden.
Alla tycker om Göteborg
De som intervjuats har berättat olika saker, men de tycks ha en sak gemensamt: Alla tycker väldigt mycket om Göteborg.
– De var väldigt positiva, men visst fanns det saker som de klagade på. Vädret var återkommande och att man kan få vänta lite länge på spårvagnen ibland. Flera tog också upp att Göteborg är en segregerad stad, oavsett var de bor i den, och att de hoppas på en förändring.
Har fotograferats
Fotografen Stefan Edetoft har fotograferat alla hundra personerna. Han tog två bilder på varje person, en närbild och en på lite längre avstånd.
– Tillsammans valde de ut var de ville bli fotade och på vilket sätt. Tack och lov hann han nästan färdigt innan covid-19-pandemin bröt ut.
“Pirrigt och nervöst”
“Göteborg berättar” visas på Gustaf Adolfs torg från den 2 juni till den 15 september.
– Det känns pirrigt och nervöst, jag har lite rampfeber nu. Det är så stort och hisnande att min berättelse och bild ska visas i centrala Göteborg och att jag får gå till historien och hamna i museets arkiv, säger Barbara Morero Tourunen, en av de intervjuade.
Hundra citat om Göteborg
Det är en utställning på skärmar där varje person har med en bild, ett längre citat, ett kortare citat och en presentation.
– Citaten är valda utifrån att de ska handla om Göteborg. Så det är hundra olika ingångar på Göteborg.
Invigs digitalt
Allt material, intervjuer och bilder, finns tillgängligt i Göteborgs stadsmuseums databas från den 2 juni. Utställningen “Göteborg berättar” invigs digitalt på Göteborgs stadsmuseums facebooksida. Då håller författaren Marit Kapla i ett samtal med personer som deltagit i och arbetat med utställningen. Efter 15 september delas “Göteborg berättar” upp och visas på tio olika platser i staden.