Tidsdokument i gott skick. Ett stort antal brev från slutet av 1800-talet har hittats i Dicksonska palatset. De är i gott skick och fullt läsbara. Breven ska nu lämnas till en ättling till paret Dickson.

Dicksonska palatset i Göteborg håller på att rustas upp och då ska bland annat taket läggas om och få nya takkupor. När takarbetarna från entreprenören F O Peterson lyfte på en del av taket fick de en rejäl överraskning när de hittade ett stort antal brev.

– Breven låg i ett utrymme bakom en mellanvägg som satts upp framför en annan vägg, det var därför ingen hittat dem tidigare säger Ulf Bengtsson, projektledare hos den kommunala fastighetsägaren Higab.

Skrivna på svenska och engelska

Breven var adresserade till Marika von Rosen som var gift med den första ägaren av huset, Oscar Dickson. Paret förlorade sin dotter Helene 1893 och många av breven verkar vara från släktingar och vänner som beklagar sorgen. Flera av breven är på engelska eller en blandning av svenska och engelska.

– Vi har ingen aning om varför breven lämnades där när mellanväggen sattes upp. Det känns otroligt  att de är nästan 130 år gamla, säger Ulf Bengtsson.

 Har spårat en ättling

Genom Dicksonska släktföreningen har Higab lyckats spåra en ättling till paret Dickson.

– Vi har bjudit upp honom till Göteborg för en rundtur i Dicksonska palatset och kommer då även att överlämna breven till honom, säger Ulf Bengtsson.

Marika von Rosen och Oscar Dickson fick nio barn och byggde Dicksonska palatset 1862. Familjen Dickson var från Skottland värnade sitt brittiska ursprung vilket även märks i palatset.