I söndags åkte den 150.000:e passageraren en tur i Göterborgshjulet. Vare sig händelsen eller besökaren blev dock firad, då besökssiffrorna tickat på fortare än beräknat i de senaste dagarnas fina höstväder. Den passerade milstolpen upptäcktes på Göteborg & Co först på måndagsmorgonen, när statistiken kom in.

Vid stängning på söndagskvällen var mätaren uppe i 150 157. Besökstalen ligger därmed strax över det som krävs för att klara prognosen: 210 000 besökare innan hjulet stänger för vintern.

1004 åkte i lördags

Det är på helgerna som de allra flesta besökarna gör sin hjulfärd. Från fredag till söndag åker fler personer hjulet än under de övriga dagarna tillsammans.

– Fint väder påverkar också besökstalen väldigt mycket. I lördags var det hela 1.004 som tog sig en tur. säger Anders Johansson på Göteborg &Co.

Det är en blandad publik som tar sig en tur i hjulet.

Nu öppet bara på helgerna

– Det är barnfamiljer, pensionärer, kompisgäng och en hel del turister. Under sommaren, när det till exempel regelbundet la till kryssningsfartyg i Frihamnen, var det inte heller ovanligt med internationella besökare, säger Anders Johansson.

I månadsskiftet september/oktober fick hjulet nya öppettider. Hittills har det snurrat alla dagar i veckan. Från och med nu kommer det bara att vara igång fredag-lördag-söndag mellan klockan elva och 21. Undantaget är höstlovsveckan, vecka 44. Då är det öppet varje dag.

Vinterstänger den 9 januari

– Den 2 december blir det jultider med möjlighet att åka varje dag, ända till efter trettondagshelgen. Den nionde januari stänger hjulet för vintern.

Hjulet snurrar igång igen till våren. Vi lär också få se en sommarsäsong för hjulet vid Göteborgsoperan. Så småningom ska hjulet flyttas till Liseberg. När är ännu inte bestämt.

1930