Galleri med tio målningar. En av Sveriges största muralmålningar växer just nu fram på Lindholmen. Det är den USA-födda konstnären Tavar Zawacki som gör gatukonst av 160 meter fasad på en pannverkstad från varvstiden.

Det är på en fasad på Valdemar Noréns gata som abstrakta målningar nu växer fram på totalt 1 500 kvadratmeter fasadyta.

– Tack vare fasadens stora yta har jag fått möjligheten att göra ett galleri med tio stycken målningar i stadsmiljö där man kan gå från verk till verk precis som om de hade varit inomhus. Det finns inte många sådana platser i världen så det är mycket spännande, säger konstnären Tavar Zawacki.

Tavar Zawacki har funnits i den innersta cirkeln av den internationella gatukonstvärlden i över 20 år. Han gjord tidigare konst under pseudonymen ABOVE och hans målningar finns i städer som Johannesburg, Paris och Rio de Janeiro.

Klart vecka 38

Det kommunala bolaget Älvstranden utveckling AB ansvarar för fastigheten och projektet görs tillsammans med gatukonstorganisationen Artscape som tidigare skapat flera verk i Göteborg.

– Genom att göra en muralmålning så rustar vi upp byggnaden med enkla medel på samma gång som vi också utvecklar platsen. Konst och kultur har en viktig roll i stadsmiljön och nu kan vi erbjuda göteborgarna en ny konstyta i stan, säger Torgny Tennby, teknisk förvaltare på Älvstranden utveckling.

Tavar Zawacki började måla för cirka två veckor sedan. I slutet av vecka 38 kommer arbetet att vara klart.