Ska lockas att stanna kvar hos scenkonsten. Välkommen till valfri föreställning hos de fria dans- och teatergrupperna i Göteborg! Den inbjudan har gått ut till de 5 000 göteborgare som fyller 16 år i år, i hopp om att de ska få upp ögonen för allt scenkonsten har att erbjuda den som är mittemellan barn eller vuxen.

Några problem att hitta något som passar lär det inte vara för de 5 000 16-åringar som nyss har fått ett vykort med inbjudan i brevlådan. Snarare problem att välja, med tanke på att det är hela 23 dans- och teatergrupper runt om i stan som nu öppnar famnen för dem.

– Nu får vi se ur många som byter in sitt vykort mot en biljett till valfri föreställning. Bytet måste ske innan årsskiftet men man kan välja en föreställning som går även nästa år, säger Maria Stjernros på Stora Teatern.

”Ett försök att täppa till glappet”
Satsningen bekostas av Göteborgs Stad och syftar till att locka ungdomar att stanna hos scenkonsten, i en tid då de i vanliga fall lockas av så mycket annat.

– Många barn har kontakt med scenkonsten via grund- och gymnasieskolan, men sedan tappar de ofta kontakten och kommer inte tillbaka förrän i 30- eller till och med 40-årsåldern, när de själva har barn som de tar med på teater. Det här är ett försök att täppa till det glappet och få ungdomarna att inse att det finns ett stort utbud av teater, dans och musik som passar även dem, säger Maria Stjernros.

Utbudet som står till förfogande finns samlat hos Kulturpunkten, den samlande plattformen för Göteborgs fria kulturliv.