Tidstypiska affischer visar hur politiken förändrats. Det är valtider och högsäsong för affischer med politiska budskap. Den som vill få en glimt av hur man lockade väljare förr kan bege sig till Frölunda kulturhus. Utställningen Demokratins spegel, som invigs 27 maj, består av ett urval politiska affischer från 1900-talet.

Det är Regionarkivet som står bakom utställningen, i deras arkiv finns gott om material från politiska partier och intressegrupper.

Nu har göteborgarna chans att se ett urval av politiska affischer från 1920-talet fram till 1990-talet. De tidstypiska affischerna från riksdagsval, kommunval och folkomröstningar visar tydligt hur kommunikationen till väljarna har förändrats.

Från uppmaningar till förstärkningar
– I början var det väldigt konkreta uppmaningar att rösta i valet och delta i partiets arbete. Det förändras stegvis till mer generella budskap i slutet av 1990-talet. Då handlade det mer om att förstärka ett budskap som människor tagit del av via andra kanaler – som valdebatter i media, säger Stefan Högberg på Regionarkivet.

Först ut är Frölunda kulturhus som visar utställningen från 27 maj. I höst finns möjlighet att se Demokratins spegel också på andra platser i Göteborg, bland annat på Blå Stället. Affischerna kommer också finnas på Regionarkivets webbsida och vara tillgängliga för lärare via utbildningsplattformen Hjärntorget.

2A08.jpg