70 meter lång utställning. Ett 40-tal bilder från Guldheden under 1950-talet bildar tillsammans med tidningsklipp och historiska fakta en nästan 70 meter lång fotovägg längs husfasaderna på Dr Fries Torg. Invigning lördag 3 februari.

Bilderna fokuserar på verksamheten på och omkring Dr Fries Torg, som invigdes just 1953. Fotoväggen visar alltså folklivet runt det som då var ett av landets modernaste torg. I dag är det i stället ett populärt utflyktsmål för arkitekturstudenter som vill lära sig mer om 1950-talets byggnadskonst.

– Vi vill att fler göteborgare ska upptäcka vilken pärla som finns i Guldheden. Dr Fries Torg är ett av Göteborgs bäst bevarade, representativa torg från 50-talet. Med hjälp av bilderna, illustrationerna och berättande texter vi vill lyfta fram och påminna besökarna om både arkitekturen och torgets funktion som en mötesplats, säger Kathleen Hahne, centrumutvecklare på Göteborgslokaler, som äger och förvaltar Dr Fries Torg på uppdrag av Göteborgs Stad.

Fotoväggen ingår i det så kallade Torguppdraget, som omfattar uppfräschningen av 20 torg runt om i staden. På Dr Fries Torg monterades i december en ny ljusinstallation upp utanför tandläkaren och under våren kommer det läggas ny markbeläggning utanför biblioteket, samt installerar en ny ramp för att öka tillgängligheten.

Dr Fries torg ingår i Göteborgs bevarandeprogram ”Värdefulla miljöer 1985” och i ”Bevaringsprogram 1987”.