520 göteborgare som blev svenska medborgare förra året har anmält sig till välkomstfestligheterna i Slottsskogen på nationaldagen. Tillsammans med släkt och vänner blir det hela 2.100 gäster som firar de nya medborgarna tillsammans med bland andra Göteborgs Symfoniker och – lämpligt nog – Andra generationen.

Det blir dessutom italiensk buffé som bjuds när de nya svenska medborgarna välkomnas i Slottsskogen på nationaldagen 6 juni.

– Det blir förhoppningsvis så varmt och vackert väder att det skulle bli svårt att hantera varm mat åt alla gästerna, så vi har valt en väldigt god italiensk buffé med pestosallad och mozzarellaost och frukt och allt möjligt, säger projektledaren Monica Misson.

Mat, underhållning och gåvor

Om nu vädret ändå inte blir det bästa finns ett 800 kvadratmeter stort cirkustält uppslaget vid Stora Dammen, dit de inbjudna kan komma för att äta, underhållas av bandet Andra Generationen och Folkdansringens dräktparad, samt ta emot diverse välkomstpresenter.

– Bland annat får varje inbjuden ny medborgare ett exemplar av boken Göteborgsbilder från två sekel, årskort på Liseberg, fribiljetter till Göteborgs Symfoniker och Stadsteatern och prova på-kort till en friskvårdsanläggning, säger Monica Misson.

Peter Apelgren och Symfonikerna

Medborgarskapsceremonin för de inbjudna startar klockan 11.30 och pågår i två timmar. Därefter är alla välkomna en bit bort till Göteborgs Symfonikers scen där kommunstyrelsens ordförande Göran Johansson håller välkomsttal klockan 13.30.

Till symfonikernas konsert är allmänheten välkommen och det kan bli bortåt 30.000 konsertbesökare och ceremonideltagare i Slottsskogen denna dag.

Klockan 14.00 tar Peter Apelgren över mikrofonen som presentatör för det följande musikaliska programmet, då Göteborgs Symfoniker och Göteborgs Symfoniska Kör under dirigent Eva Ollikainen inleder med att spela Du gamla, du fria och därefter framför musik av Alfvén, L-E Larsson, Stenhammar, Taube med flera.

Symfoniker nybliven svensk medborgare

En rolig detalj i sammanhanget är att en av symfonikernas kontrabasister, Charles DeRamus, själv deltar som inbjuden gäst till 2008 års Medborgarskapsceremoni, efter att ha blivit svensk medborgare 2007.