Vare sig du är festsugen, vetgirig, idrottsintresserad eller bara vill njuta av konst en stund så finns säkert något för dig i Göteborg år 2002. – Jag tror aldrig vi haft ett så komplett evenemangsår, säger Leif Nilsson, evenemangschef på Göteborg & Co.

Förutom återkommande evenemang som Vetenskapsfestivalen, Göteborgskalaset och Jazzfestivalen blir det bland annat hockey-VM och besök av Volvo Ocean Race.

– Det är ett fantastiskt bra år i år, säger Leif Nilsson, evenemangschef på Göteborg & Co, entusiastiskt. Jag tror aldrig att vi har haft ett år med så bra bredd på evenemangsutbudet. Det är ”All time high” helt enkelt.

Ishockey-VM spelas i Göteborg för första gången sedan 1981 och det är det evenemang som Leif personligen ser allra mest fram emot.

– Jag vill inte glömma alla de årliga evenemangen, men som gammal ishockeyspelare tycker jag självklart att det är fantastiskt roligt att vi har fått VM till Göteborg igen.

– Stopover Göteborg är också en väldigt stor händelse, eftersom det är första gången i Volvo Ocean Race historia som vi är ansvariga för ett stopp, berättar Leif.

Maritim festplats

Volvo Ocean Race hette tidigare Whitbread Round the World Race och är världens absolut tuffaste havskappsegling. Starten gick den 23 september förra året och den 31 maj kommer de tävlande båtarna till Göteborg. De har då avverkat nästan 32 000 sjömil. Här stannar de till den 8 juni och laddar inför den sista etappen i tävlingen med målgång i Kiel.

Båtarna kommer att ligga ute vid Eriksberg, tillfälligt förvandlat till ”Race Village”, en festplats med underhållning av olika slag. Förutom den unika möjligheten att få se båtarna på nära håll kommer det att finnas aktiviteter för barnen, mat, dryck, artister, konsert med Göteborgs Symfoniker och mycket annat.

Festivalblandning

I augusti är det full fart på festivalerna. Göteborgskalaset bjuder som vanligt på massor av gratis underhållning och aktiviteter. Det blir också överraskningar i form av nya platser och annorlunda inslag. Dessutom är det Motorfestival, Dans och Teater Festival med fokus på fransk nycirkus samt Jazzfestival mellan den 23 och 25 augusti.

Men den första festivalen vi kan se fram emot äger rum redan i april. Det är den internationella Vetenskapsfestivalen. Där kommer berömda resenärer och deras äventyr att presenteras vid sidan av aktuell forskning om stamceller, immunförsvar och mental hälsa.

Evenemang som industri

De senaste tio åren har evenemangsnäringen i Göteborg vuxit till en storindustri.

– Det bottnar på något sätt i människors längtan efter upplevelser, säger ekonomie doktor Ossian Stiernstrand på Göteborg & Co.

Förr var det industrisemester för de flesta. Nu har fler och fler möjlighet att ta semester på ett annat sätt och det har gynnat storstadsresandet.

– Göteborg upplevs som en stad där det händer mycket och det gör oss attraktiva.

Det lockar fler turister och det gör också att människor väljer att flytta hit, vi får fler arbetstillfällen och det blir en positiv spiral helt enkelt, fortsätter Ossian Stiernstrand. Som exempel kan nämnas att Göteborg har arrangerat sex olika VM de senaste åren, och haft besök av världsstjärnor som Pavarotti, Madonna och Rolling Stones.
När det gäller artister år 2002, får Scandinavium musikalbesök från både London och New York. Och pianokonstnärer kommer vi också att få njuta av. Både Elton John och Robert Wells har Göteborg inbokat i sommar.

En utförligare evenemangsguide hittar du i pappersupplagan av Vårt Göteborg som utkom lördag 9 februari.
(Tidningen delas ut till samtliga hushåll i Göteborgs kommun)