För 25:e gången är det premiär för Göteborgs filmfestival. Mycket har hänt under de gångna åren och festivalen har haft en stor betydelse för kulturlivet i Göteborg.

– Filmfestivalen har satt oss på kulturkartan i Sverige, säger Christina Hjorth, kulturförvaltningens chef i Göteborg.

Hon anser att festivalen har en väldigt stor betydelse för Göteborgs Stad i och med att det är ett stort arrangemang så som till exempel Bokmässan.

500 filmer

I årets jubileum blir det drygt 500 filmer från 50 länder och 760 visningar. Invigningen sker klockan 18 på fredagen av kulturminister Marita Ulvskog.

– Det är bra för den mentala hälsan för göteborgarna. Festivalen är som en fest i vintermörkret, som en ljusglimt, säger Christina Hjorth.

Christina Hjorth har gått nästan varje år. Numera blir det inte så många filmer. Som mest ett år har hon sett 14 filmer berättar hon.

Festivalen är inte bara att titta på film, utan festivalen erbjuder också samtal och seminarier om film. Egentligen är det den 24:e festivalen, men ledningen för festivalen är skrockfulla och hoppade helt enkelt över nummer 13. I år hålls dessutom Svenska Filminstitutet den årliga Filmgalan i Göteborg. Guldbaggarna delas ut måndagen den 28 januari på GöteborgsOperan.

”Trollywood”

Idag sker nästa halva den svenska filmproduktionen i trakterna av Trollhättan – ”Trollywood” och i regi av Film i Väst som ägs av Västra Götalandsregionen.

– Festivalen har utan tvekan säkert betytt mycket för det som vi kallar ”Trollywood”, säger Olle Sjögren, professor i filmvetenskap vid Göteborgs universitet.

Han tror inte att filmsatsningen i Västsverige hade kommit till om det inte varit för filmfestivalen i Göteborg.

– Filmfestivalen har gett ett eget självförtroende under 1990-talet. Vi har byggt upp en regional självkänsla tack vare festivalen säger Olle Sjögren.

Nu är ambitionen att filmfestivalen ska vara ett centrum för nordisk film. Den internationella filmbranschen ser Göteborg som viktigt för nordisk film, säger Olle Sjögren.