Ska lära ungdomar filmiskt berättande. Några ungdomar på Tyrolens fritidsgård i Tynnered fick en idé om att göra film och musikvideos. Nu är den på väg att förverkligas genom Tynnered Creative Hub – en öppen plattform som har fått 2,8 miljoner kronor från Allmänna arvsfonden för att under två år genomföra fyra kulturevent.

– Det känns jättekul och spännande att vårt projekt blir verklighet. Tynnered är ett område med mycket utanförskap, men vi försöker alltid hjälpa området med kultur och positiva projekt. När vi fick veta att projektet fick pengar kände vi hopp och vi är superinspirerade, säger Kent Vu.

Han är en av de fem ungdomar från Tyrolens fritidsgård som nu tillsammans med fem vuxna kommer att projektleda Tynnered Creative Hub.

Platt organisation
– Den yngsta projektledaren är 16 år och den äldsta är 60 – det händer något speciellt när alla möts med sina olika erfarenheter och perspektiv. Vi har en platt organisation så alla har lika mycket ansvar och ledarskap, säger Andja Arnebäck på kulturskolan i Västra Göteborg.

Idén till projektet kommer från ungdomsföreningen Fifth Element i Tynnered, och har utvecklats tillsammans med kulturskolan i Västra Göteborg, Tyrolens fritidsgård och Filmbryggan som är en ideell förening som arbetar med filmutbildning av ungdomar.

Fyra temadagar
– Vi har hängt på Tyrolens fritidsgård länge och alltid varit kreativa. En dag ville vi skapa film och musikvideo, och utveckla filmprojekt. Så vi hade möten och diskuterade och kom på idén, säger den unge projektledaren Oscar Bye.

Projektet är uppbyggt kring fyra event med olika kulturutövare som artister, konstnärer och koreografer, som bjuds in från hela landet för att skapa tillsammans med ungdomarna i Tynnered. Det första eventet hålls i mars och har temat musik.

Ska bli permanent plattform
Målet är att de unga projektledarna ska planera och dokumentera processerna kring eventen, och samtidigt lära sig filmhantverk och få kunskap om olika kreativa uttryck. Tynnered Creative Hub kommer också ha öppna filmworkshops för andra unga som vill lära sig göra film. Lärdomarna från projektet ska sedan leva vidare i kulturskolans och Tyrolens ordinarie verksamhet.

– Det roligaste kommer vara att arbeta med det vi älskar och bygga upp en filmplattform som i framtiden alla kan använda, säger Rami Sadawi, ung projektledare.