Stadshusets historia berättas i ny utställning. Vakt, prakt och makt heter den historiska utställningen om Göteborgs Stadshus som öppnar på Kulturnatta på fredag 25 oktober. Här kan du gå en virtuell tur i stadshuskällaren som en gång var häkte och fängelse, kolla in spöktrappan och se arkeologiska fynd som rester av kakelugnar, tegelväggar och trägolv från 1600-talshus.

Det historiska kvarteret Högvakten består av Wenngrenska huset, Stadshuset och Börsen samt Strömska huset på kvarterets baksida mot Postgatan. Utställningen visar Stadshusets historia under tre århundraden – från stads- och högvakt och fängelse till brandstation och politiskt centrum.

Spöktrappa, häkte och fängelsehålor
– Det känns fantastiskt att vi nu öppnar en publik del i Stadshuset som både göteborgare och andra besökare får tillgång till. Trots att huset har legat i händelsernas centrum sen mitten av 1700-talet känner nog inte alla till dess rika historia. Därför är det roligt att kunna sprida den berättelsen, säger Cina Gasparini, utvecklare av kulturmiljöer på Higab.

Göteborgs Stadsmuseum gjorde arkeologiska utgrävningar under den omfattande grundförstärkningen och ombyggnaden av kvarteret mellan 2016 och 2018. Arkeologerna hittade bland annat rester av flera ovanliga kakelugnar och rester av tegelväggar och trägolv från hus som låg på platsen redan på 1640-talet.

Under ombyggnaden upptäcktes också ”spöktrappan” som ingen gått i på väldigt länge och som nu går att se i utställningslokalen. Flera av fynden visas i utställningen och den gamla stadshuskällaren som en gång i tiden rymde häkte och fängelse visualiseras i en film där besökarna guidas genom gångar och celler.

”Historiskt titthål”
– Vår tanke är att utställningen ska fungera som ett historiskt titthål med lämningar och spår från stadens grundande och framåt – från de som vistats på platsen genom åren. Målet är att utställningen ska fortsätta att utvecklas och få besökare att vilja komma hit igen, säger Cina Gasparini.

”Vakt, prakt och makt” kommer att pågå till och med jubileumsåret 2021 och är öppen för allmänheten när Stadshuset är öppet – på vardagar mellan klockan 8 och 16.30. Besöksadressen är Gustaf Adolfs Torg 4A.

Invigningen på Kulturnatta den 25 oktober pågår mellan klockan 17 och 20.