Artister kommer hem och spelar eller dansar i ditt eget vardagsrum, helt gratis! Den kulturservicen får 300 pensionärer i Centrum i Göteborg snart, när stadsdelens årliga kulturfestival drar igång. "Vi vänder på det hela", säger festivalledaren Zsolt Szanto.

– De äldre får lite kul hemma i stället för på våra träffpunkter och andra mötesplatser. För dit är det många som inte kan komma på grund av fysiska hinder eller för att de inte vill sitta i en större grupp människor.

Trubadur eller kock på tu man hand

”Schlagerglädje”, ”Alla kan spela”, ”Bjud upp till dans”, ”Kök och stök”, ”Minns din stad”, ”Längtans blommor”, ”Berörd av beröring” och ”Fina fingrar” är några programpunkter som kommer att ges hemma hos Centrums pensionärer.

Festivalen KulTur arrangeras i år för fjärde gången. Men några hembesök har man inte gjort förut.

– Det är en verklig utmaning vi tagit oss an, tack vare lite extra pengar i årets budget, säger Zsolt Szanto.

Han räknar med att cirka 100 äldre i vanliga lägenheter får hembesök.

– Det blir på tu man hand, en trubadur, dansare, kock eller manikyrist som kommer hem. Inom äldreomsorgen har vi en bred definition på kultur, för oss handlar det om allt som berör eller gör att man mår gott, säger Zsolt Szanto.

Många orkar inte ta sig till samlingssalen

Även cirka 200 pensionärer på stadsdelens äldreboenden kommer att få hembesök under kulturfestivalen.

– Det är ungefär samma problem där: Många äldre kan eller orkar inte ta sig ner till samlingssalarna. Och de som är dementa ska inte utsättas för stora folksamlingar. Nu kan de få stimulerande kultur i ett litet sammanhang i sitt vardagsrum i stället, säger Zsolt Szanto.

De som har möjlighet att besöka Centrums träffpunkter och den nya Mötesplatsen på Karl Gustavsgatan kan välja bland ett rikt utbud av kulturaktiviteter.

På tio olika festivalplatser bjuds på Nat King Cole, Bellman och Cornelis, pubkväll, wienercafé och Taubeafton. Det blir allsång, samtal om livsåskådning och grekisk afton, sälla toner och rock.

Kulturella hembesök ska fortsätta i vardagen

– Festivalen är en manifestation för kulturen. Den ger våra äldre tillfälle att vara aktiva samtidigt som vi bjuder på en massa häftiga upplevelser, säger Zsolt Szanto.

– Vi hoppas också att den ska vara en inspiration för alla som arbetar med äldre i stadsdelen.

Kulturfestivalen pågår mellan den 24 oktober och den 16 november.

Men tanken är att ”de kulturella hembesöken” ska fortsätta även i vardagen, tack vare cirka 300 undersköterskor som arbetar med hemtjänst till cirka 1.200 äldre i Centrum. Undersköterskorna har själva varit med och skissat hur det ska gå till:

Får behålla sånghäfte

– Tanken är att de ska fortsätta med sången, dansen eller manikyren, inom den tid de har för social samvaro, berättar Zsolt Szanto.

Ett sånghäfte kommer att lämnas kvar i lägenheten hos de äldre som fått besök av en trubadur. Små manikyrset har också köpts in, liksom CD-skivor med musik som man kan sjunga, dansa eller gympa till.

– Huvudsyftet med kulturfestivalen är att allt detta festliga och roliga som berör de äldre ska in i vardagen, att det inte bara är en dagsslända, säger Zsolt Szanto.