Polisen beslagtar alkohol. Nu stundar Valborg med sprakande eldar, vårtal och fest. Men också en hel del ungdomsfylleri. På valborgskvällen finns ett 30-tal fältarbetare ute på stan. Och många poliser, som beslagtar alkohol för minderåriga.

– Ju mer alkohol polisen häller ut, desto bättre blir det under resten av kvällen, säger Ricardo Hansson i Fältgruppen City.

– Polisen gjorde ett fantastiskt förebyggande arbete i Göteborg förra året, som blev en ganska lugn Valborg. Och så jobbar polisen över hela landet numera.

Många dricker för första gången
På måndag jobbar Ricardo Hansson som samordnare för fältarbetarna från klockan 12 till 24. Han kommer att sitta på kontoret på Norra Hamngatan och har bland andra sina kollegor Karolina Hoffrén och Ida Svensson ute på stan.

Tillsammans med frivilliga nattvandrare, tre personer från Stadsmissionen och fältarbetare ute i stadsdelarna ska de försöka se till så att ungdomar, främst i åldrarna 13- 21 år, inte råkar illa ut på grund av fylla eller droger.

Fältarbetarna påminner om att Valborg är en stor ”debutanthelg”. Då dricker många ungdomar alkohol för första gången.

– Inte minst viktigt är det att föräldrar visar intresse och ställer frågor till sina tonåringar, säger Ricardo Hansson.

”Köp inte ut!”
– Vilka tänker barnen vara med? När ska de vara hemma och hur tänker de ta sig hem? Om barnet planerar barn att sova hos en kompis, vet då dennes föräldrar om detta och hur ser reglerna ut i deras hem?

Och så det självklara: Bjud inte ditt barn på alkohol och köp inte ut!

Förutom den att se den sedvanliga Chalmeristkortégen kan man fira Valborg på många ställen i Göteborg, bland annat i Slottsskogen.

Oroliga föräldrar får gärna ringa
– Arrangemangen i Slottsskogen kommer säkert att locka många ungdomar. Oroliga föräldrar får gärna ringa till mig, så kan jag slussa vidare, säger Ricardo Hansson.