Nytt publikrekord. På torsdag 31 januari spelas bandyklassikern Sverige-Ryssland på Gais hemmaarena på Heden. En extra läktare har bäddat för det nya publikrekordet - 4500 sålda biljetter hittills.

– Det gamla stadionrekordet för Arena Heden, var på 4 344 personer vid en match mellan Gais och Kungälv annandag jul 2010. Sedan slår vi gärna publikrekordet för en match mellan Sverige och Ryssland också, som är på 5 701 vid en match i Stockholm, säger Peter Beckne, projektledare på Göteborg & Co som är med och arrangerar den spektakulära gruppspelsmatchen i bandy-VM på torsdag.

Han kan nu andas ut lite efter den tunga start på säsongen som Arena Heden hade, med den regniga hösten som försenade isläggningen.

– Och det känns som att det är once in a lifetime att få se en sådan här klassiker mitt inne i stan!

Själva VM arrangeras egentligen i Vänersborg av hemmaklubben IFK, men tre matcher har blivit utlokaliserade; invigningsmatchen till Norge, en match till Trollhättan och så – gruppspelets avslutande stormatch – Sverige mot Ryssland på Heden i Göteborg.

Vill öka intresset för bandy
– Det kan mycket väl vara en tidig upplaga av finalen som spelas i Vänersborg tre dagar senare, så vi blev naturligtvis glada när Gais blev erbjudna att få arrangera den här matchen. Göteborg är ju en idrottsstad men vi har saknat bandy som en stor publiksport inne i stan, den här matchen kan förhoppningsvis bidra till att öka intresset för bandy men också stärka Göteborg som evenemangsstad, säger Peter Beckne, som en förklaring till varför Göteborg & Co har engagerat sig i arrangemanget.

Egentligen är det alltså bara en fortsättning på det initiativ som inleddes när isbanan byggdes på Heden för fyra år sedan. Nu har tillfälliga läktare byggts på den långsida som vetter mot Avenyn, för att kunna ta emot en stående publik, så som bandy-kulturen bjuder, på totalt uppemot 8 000 personer. Festligare blir det på matchdagen, då stora delar av staden kommer att smyckas i flaggor och baner.

– Det blir en bra start på idrottsåret 2013 i Göteborg, som fortsätter med alltifrån inomhus-EM i friidrott och dam-EM i fotboll till världcupfinalen i hästhoppning och SM-finalerna i handboll, säger Peter Beckne.