Det är giganternas tillställning göteborgare och turister har att bevista när Europas främsta trädgårdsdesigner visar vad de kan i Trädgårdsföreningen. Sagolika parklandskap och trädgårdar har skapats av över 60.000 nya perenner, drygt 13.000 sommarblommor och nya placering av flera hundra buskar och träd.

Välkommen på en lustfylld resa i den upprustade parken. Vad som blir den största attraktionen är svårt att sia om. Men tapetgrupperna, som under sekelskiftet var parkens dragplåster, ligger bra till. Som stora tårtor med raffinerade mönster ligger de åter utplacerade i gräset, några med agave, solfjäderspalmer och andra exotiska växter.

Mer moderna varianter finns också som den med en blommande djungel där ett giraffhuvud sticker upp. Kontraster dominerar även nobeldekoratören Gunnar Kajs röda tapetgrupp där det skira ställs mot det stela, det ljusa mot det mörka.

Rosor och lundar gröna

77F4.jpg
Den nya rosenparken, som Ulf Nordfjell, utställningens arkitekt skapat, är en upplevelse i sig. De som går i giftastankar bör syna platsen lite extra. Där bland rosor och perenner planeras nämligen vigselakter och andra högtidliga ceremonier. Rosor dominerar också tematrädgårdarna som i Jane Schuls renässansträdgråd, en hälsning från Kongens have i Köpenhamn.

Ett för svenska parker nytt inslag är woodland, ett mellanting av park och skogsdunge. I parken presenteras fem varianter. Ett exempel är den tyske landskaparkitekten Heiner Lutz skapelse, där man via smala stigar kan gå in mellan träd och buskar. En annan variant av woodland kan se ut som Rune Bengtssons trädsamling framför palmhusmattan som för tankarna till teater med träden som aktörer.

Sjunkande trädgård o

De nyuppförda trädgårdarna framför Palmhuset har också många uttrycksformer, alltifrån Philip Nixons minimaliska gröna rum till Helen & James Dooley engelska köksträdgård och Nina Thalinson och Gert Wingårdhs sjunkande trädgård. När man sitter kring bordet i deras nedsänkta trädgård är man omgärdad av en vattenvägg som inramats av en mosaik med skärvor från skeppet Götheborg.

1FE2.jpg
I det upprustade Palmhuset medelhavsrum svävar Synnöve Morks gröna satelliter och i vattenrummet lockar lotusblommor och jättenäckrosen från Amazonas. I det gröna mittskeppet med palmer och ormbunksträd finns en coffeebar dit man kan dra sig tillbaka.

I rabatten vid byggnadens östra fasad ståtar femtio år gamla fuchsior tillsammans med doftande röda rosor. Besöker man Växthuset, ett stycke därifrån möts man av Hannu Sarenström orangeri i gult, rött och bladguld. I Fröhandeln, en gång landets främsta, kan man åter handla fröer men också keramik och andra objekt samtidigt som man kan njuta av Ia Schildts utställning om människor i Trädgårdsföreningens historia.

Många upplevelser väntar. En del kommer att stanna kvar och genast pocka på att få upplevas igen.

4636.jpg

Göteborgs fyra lustgårdar ligger i Trädgårdsföreningen, på Liseberg, i Botaniska trädgården och på Gunnebo slott. En större kartbild finns på länken nedan.