Vill uppmuntra till rörelse. Vill du lära dig mer om hur du kan träna i ett utegym? Under våren finns det fler chanser än någonsin tidigare att få hjälp av en instruktör. Totalt blir det 60 träffar, med start 2 april, på fyra av stadens utegym.

Varje vår och höst de senaste två åren har idrotts- och föreningsförvaltningen anordnat kostnadsfri träning med instruktör i stadens största utegym. Allt för främja göteborgarnas hälsa genom att få fler att upptäcka stadens utegym och göra medborgarna trygga att träna i dem. Mellan fem och 25 personer brukar dyka upp på träffarna.

– Vi finns till för alla, men lägger extra fokus på att försöka nå inaktiva och nybörjare. Vi vill gärna att rörelse blir en naturlig del av vardagen. På utegymmen är det enkelt att stanna till om man har vägarna förbi. Genom att erbjuda träffarna vill vi visa att träningen inte behöver vara svår eller ta lång tid, säger Sam Brinkenbro, samordnare Gym, idrotts- och föreningsförvaltningen.

Träning som passar alla
I år blir det totalt hela 60 träffar – både förmiddagspass, eftermiddagspass och kvällspass – på Dalens, Ruddalens, Skatås och Kvibergs Parks utegym.

I höstas inleddes alla pass med 30 minuters cirkelträning i utegymmens utrustning. Det är ett koncept som fortsätter under våren.

– Instruktören börjar med att bekanta sig med gruppen. Passen startar med en lätt uppvärmning och efter det går vi igenom hur utrustningen används. Deltagarna får testa på de olika övningarna under ett pass på cirka 30 minuter. Träningen passar alla, säger Sam Brinkenbro.

Efter cirkelträningen går det att ställa frågor till instruktören och få tips. Träningsträffarna är kostnadsfria och ingen anmälan krävs.

Bred målgrupp av intresserade
Uteträning passar kanske bättre än någonsin just nu när det finns en smittspridning av coronaviruset. Men den stora satsningen på träning med instruktörer vid stadens utegym har varit bestämd sedan länge.

– Vi har sett i våra utvärderingar att det finns en bred målgrupp bland stadens invånare som visar intresse för att lära sig använda våra utomhusgym. På våra träffar brukar det dyka upp både nybörjare, de som tränar ytterst sporadiskt såväl som träningsvana i olika åldrar, säger Sam Brinkenbro.