Vernissage på Kviberg. Uppemot 70 lokala konstnärer visar sina verk på Östra Göteborgs första konstrunda 19–21 oktober. Evenemanget startar med en vernissage i Kvibergs marknadsstallar på fredagen.

Under 2020 ska bygget av det nya kulturhuset i Bergsjön komma igång. Fram tills Kulturhuset öppnar anordnar stadsdelen kulturevenemang av olika slag.

Bengt Nordberg är en av alla konstnärer som visar sina verk på konstrundan i Östra Göteborg 19-21 oktober. På Österlyckan 3 i Utby kan du se hans oljemålningar.

– Konstrundan är ett sådant. Vi vill belysa den befintliga, rika kulturen som finns i stadsdelen och göra det möjligt för både lokalinvånare och andra göteborgare att ta del av den, säger Katja Ahlsell, som är projektledare för Kulturhuset och en av dem som ansvarar för att arrangera konstrundan.

Hon träffade lokala konstnärer och sådde ett frö om en konstrunda i början av året. Och det togs väl emot. På stadsdelens första konstrunda kommer besökarna totalt att kunna möta ett 70-tal konstnärer som öppnar upp sina ateljéer och visar upp akvareller, fotografier, keramik och mycket annat.

– Det är konstnärer som endera är verksamma i stadsdelen, eller som bor här. Vi har fyra föreningar som medverkar, bland annat Kvinnocenter Bergsjön och Teater Gapet.

Stråk i Bergsjön
Evenemanget äger rum samtidigt som Kulturnatta anordnas 19 oktober och Katja Ahlsell hoppas på besökare från hela staden.

– I Stall 11, Kvibergs Stallgårdar 2 kommer det att finnas en samlingsutställning där alla konstnärer bidrar med ett verk, så det är ett bra ställe att börja med 19 oktober då vi har vernissage och man kan möta konstnärerna.

Vill du ge dig ut under helgen går det utmärkt att nå de flesta ateljéer med kollektivtrafik. I Bergsjön vid Rymdtorget blir det till exempel ett helt stråk med konstnärer som ställer ut.

Konstföreläsning i Utby
Under helgen, lördag 20 oktober klockan 15, blir det bland annat också en konstföreläsning med Kimmo Hakonen, Utby kulturförening. Föreläsningen Larger Than Life handlar om livet och konsten. Den äger rum på Österlyckan 3 i Utby.

Konstrundan arrangeras av Göteborgs Stad i samarbete med Higab och Familjebostäder. Programmet för helgen finns att hämta på stadsdelens olika bibliotek, men finns även att ladda ner på Göteborgs Stads hemsida (se länk nedan).