Service från biblioteket. Under den här veckan kan göteborgare över 70 beställa en hel kasse med böcker och få den hemkörd lagom till påsk. ”Vi vill ge alla som är över 70 år och som inte ska utsätta sig för smitta en möjlighet att ändå kunna låna böcker”, säger Paula Wahlbom, enhetschef på biblioteket.

Den som 70 år och äldre och bor i Göteborg kan den 30 mars–5 april höra av sig till biblioteket och beställa ett färdigt bokpaket. Kontakta biblioteket – via telefon, e-post eller ett formulär på stadsbibliotekets hemsida – så plockar bibliotekarierna ihop en kasse med böcker som passar låntagaren.

– Man fyller i vad man heter och var man bor och sen kan man uppge om det är någon särskild genre man gillar, om man har nån favoritförfattare eller typ av böcker man är intresserad av så plockar bibliotekarien ihop en samling som han eller hon tror ska passa. Det kan vara såväl skönlitteratur som facklitteratur, säger Paula Wahlbom.

Förlängd lånetid
För att beställa en bokkasse krävs ett lånekort. Det kan man beställa på bibliotekets hemsida eller få på nåt av stadens alla bibliotek via ett ombud om man inte själv vill gå.

Böckerna levereras hem till låntagaren den 6, 7 eller 8 april och lånetiden är förlängd till den 15 maj. Bokkassen kan lämnas tillbaka på någon av Göteborgs 25 bibliotek.

– Varför inte ta chansen och få hem att par barnböcker och läsa dem för ett barnbarn via skype eller någon annan videochat, säger Paula Wahlbom.

E-bok och film
Den som är på jakt efter en speciell bok och har möjlighet att läsa dem i dator eller på en läsplatta kan låna hem en e-bok och e-ljudbok. Böckerna får lånas i 21 dagar och man kan ha två lån samtidigt.

Den som inte är sugen på en bok, kan med sitt bibliotekskort låna film via bibliotekets tjänst Cineasterna. Filmen strömmas till dator eller surfplatta.