Från Blyth till Göteborg. Att klättra i masten på en gammal hederlig fullriggare låter som en mardröm för vissa, men för 76 ungdomar kommer det att bli verklighet i sommar. Av 300 sökande har de nämligen valts ut till att vara trainees på några av de 30-tal historiska skepp som ska delta i North Sea Tall Ships Regatta mellan Blyth i England och Frihamnen i Göteborg.

Av deltagarna kommer minst två från varje stadsdel i Göteborg.

53AC.jpg
– De kommer garanterat att få ett minne för livet! säger Göteborg & Co:s Maria Björn med eftertryck, och det är nog inte att ta till överord.

Mönstrar på i engelska staden Blyth
Tanken på att få vara med om att segla en flera hundra år gammal fullriggare över Nordsjön lockade över 300 sökande, och meningen var att 50 våghalsar skulle väljas ut för att få förverkliga drömmen.

När nu urvalet är gjort så visar det sig att ytterligare 26 ungdomar kan glädja sig åt att få mönstra på i Blyth i norra England den 29 augusti. Nästan en vecka senare kommer de att angöra en brygga och motta folkets jubel i Frihamnen i Göteborg.

7210.jpg
– Alla mellan 15 och 25 år har kunnat söka och bredden på de sökande har varit viktig i urvalsprocessen. Hela tanken med North Sea Tall Ships Regatta är att ungdomar med vitt skilda erfarenheter ska träffas, lära känna varandra och gärna få upp ögonen för charmen med segling, säger Maria Björn.

Utvecklande seglats
Bakom arrangemanget står välgörenhetsorganisationen Sail Training International, STI, och syftet är att genom seglingsutbildning utveckla individen och främja kontakterna mellan unga människor, oberoende av nationalitet, kultur, kön eller social bakgrund.

– Just nu är ett 20-tal båtar från tolv olika länder anmälda och totalt kommer cirka 300 trainees att arbeta ombord på dem. En av båtarna är specialanpassad för att man ska kunna arbeta på den oavsett funktionsvariation, och där kommer ett tiotal ungdomar från Göteborg att mönstra på, säger Maria Björn.

Femte gången i Göteborg
Arbetsuppgifterna blir alltifrån att hålla vakt och skura däck till att klättra i riggen och fixa med seglen. Väl i hamn i Göteborg blir det säkert till att guida alla besökare som väntas till evenemangsområdet i Frihamnen, där några av världens mest spektakulära kulturbåtar ligger förtöjda mellan 3 och 6 september.

Tall Ships Race hölls för första gången1956 mellan Torquay och Lissabon som ett farväl till en tid präglad av de stora segelfartygen. Intresset bland besökarna visade sig vara enormt och evenemanget blev därför en återkommande händelse.

I år blir det femte gången som Göteborg står värd för ett Tall Ships-evenemang, de tidigare gångerna var 1968, 1978, 1986 och senast 1997, då det hölls på Eriksberg under namnet Cutty Sark Tall Ships Race.

5CF8.jpg