Brett utbud i det offentliga rummet. ”Vad är en människa?” är den övergripande frågan som till sommaren kommer att gestaltas och förhoppningsvis få ett svar på Göteborgs gator. Uppgiften går till 90 kulturintresserade ungdomar mellan 16 och 20 år, som med hjälp av allsköns konstformer ska förgylla det offentliga rummet.

Kultursommarjobb 2015 – information och ansökan här

– Dans, musik, teater, trolleri, akrobatik, poesi, stand up … Ja, vad helst man tror passar bra att framföra på gatan, helt enkelt, säger Johan Westergren, projektledare, när han ombeds beskriva vilka uttrycksformer som efterfrågas till kultursommarjobben.

Att det bara är fantasin som sätter gränserna står således helt klart.

– Vi brukar få in runt 600 ansökningar, från både enskilda och hela grupper, och försöker sätta ihop nya, spännande konstellationer där olika kulturformer möts och kan skapa något nytt. Det som sedan sker på stan utgår ifrån de ungas ansökningar. Det enda vi vet på förhand är att vi vill ha några uppsättningar som riktar sig mot yngre barn, säger Johan Westergren.

Uppsökande uppträdanden
De sökande får vara mellan 16 och 20 år och i år kommer 90 av dem att få chansen att överraska stadens invånare och besökare på gator och torg. Tre veckor varar jobbet, där den första veckan ägnas åt att i drygt tiotalet grupper sätta ihop en intressant och kreativ uppsättning. De följande två veckorna, 27 och 28, är det dags att möta publiken.

– Dels uppträder de på välbesökta platser inne i centrum, men föreställningarna ska även spela uppsökande ute i stadsdelarna, för att sprida kultur där den annars inte alltid är så framträdande, säger Johan Westergren.

Syftet med kultursommarjobben är dels att sprida kultur, men också att ge unga chansen att få arbetslivserfarenhet i en tuff bransch.

– Sedan kultursommarjobb startade 2010 har antalet aktörer som är verksamma i det offentliga rummet ökat, så nu gäller det behålla en bra relation till publiken och att fortsätta skapa spektakulära upplevelser som sprider positivitet och glädje. Vi tror att det även kan gynna de gatuartister som har sin huvudsakliga försörjning från gatuartisteriet, säger Johan Westergren.

Kultursommarjobben kan sökas till och med 1 april.

2.jpg