Välkomstkalas i Slottsskogen. Det som började i liten försiktig skala för tio år sedan har vuxit ut till en av årets riktiga höjdpunkter i evenemangsstaden Göteborg. Och inte bara här, utan medborgarskapsceremonin i Slottsskogen har inspirerat många städer runt om i landet till att arrangera högtidliga och festliga välkomstkalas. I år blir festen större än någonsin.

Drygt 4 200 personer är anmälda till kalaset som traditionsenligt hålls på nationaldagen 6 juni. Sedan 1 januari 2015 är det lag på att alla kommuner i Sverige ska arrangera en välkomnande högtidlighet för de som blivit svenska medborgare under det föregående året, men i Göteborg har man på eget initiativ haft en medborgarskapsceremoni sedan 2007.

– Under de åren har det utvecklats till en riktig folkfest som allt fler vill vara med och delta i. Företag och organisationer ringer och erbjuder sina tjänster och antalet nya medborgare som anmäler sig ökar också hela tiden, säger projektledare Camilla Carlefall.

Förra året fick 3.541 göteborgare från 132 olika länder svenskt medborgarskap, och alla har nu fått en inbjudan skickad hem till sig. 950 av dem har tackat ja, och eftersom var och en får ta med upp till fem gäster vardera, står nu alltså totalt drygt 4 200 personer på gästlistan.

Fristadsmusiker spelar
På nationaldagen väntar fika i form av smörgås, kaka och kaffe, och underhållning med bland andra Simbi som spelar dansmusik med vodou-beat och gästas av Khaled Harara, rapartist och fristadsmusiker. Det blir även framträdande av Folkdansringen Göteborg och Hemvärnets musikkår Göteborg och för barnen finns flagg- och ansiktsmålning, popcorn-stånd och prova-på med Cirkus Cirkör.

Den traditionella gåvopåsen som delas ut till de nya medborgarna från företag och organisationer i Göteborg är i år större än någonsin. I den ryms bland annat biljetter till allt ifrån Bio Roy, Göteborgsoperan och Migranternas hus till idrottsevenemang, Liseberg och Konserthuset. I år är även stadsbiblioteket med inne i gåvotältet, där de delar ut åldersanpassade böcker till de nya medborgarna.

Fler aktiviteter i skogen
– Slottsskogen är ett perfekt ställe att vara på för ett sådant här arrangemang, men med alla aktiviteter har vi snart maxat vad vi kan få plats med. Det finns ju fler evenemang i parken, så det är en hel del logistik att tänka på så att besökarna enkelt kan röra sig mellan allt som finns att välja på, säger Camilla Carlefall.

Inte minst tänker hon då på Göteborgs symfoniker, som traditionsenligt har konsert i Slottsskogen på nationaldagen. Även där finns det aktivitetstält, med tävlingar och provspelning av instrument, som öppnar klockan 11 på förmiddagen, och konserten pågår mellan 14.00 och 15.30.

Gott om efterfester
Dessförinnan agerar kulturskolans elever i Stor-CHLÖS förband, men själva hinner de inte njuta av symfonikerna efteråt, eftersom de måste hasta vidare till Skansen Kronan för att underhålla vid deras nationaldagsfirande.

Även besökarna på medborgarskapsceremonin har gott om alternativ om de vill kalasa vidare när det officiella evenemanget slutar klockan 13.

– Hagabion ringde till oss på kulturförvaltningen och sa att de också ville vara med och fira våra nya medborgare, så de håller öppet mellan kl 14 och 20 med ett specialprogram, kallat Mångfaldsdagen, med teater, film och musik på olika språk men det gemensamma temat ”en stad för alla”, säger Camilla Carlefall.

336E.jpg