Sju sorger, åtta bedrövelser och ett antal överklaganden fick actionanläggningen i Burgårdsparken att dröja. Men sedan den väl blev klar i höstas har inget kunna hindra stadens skejtare, inlinesåkare och cyklister att ta den till sina hjärtan. På lördag invigs parken med både tävling och uppvisning.

När Jakob Andreasson vid park- och naturförvaltningen för fyra år sedan fick uppdraget att leda projektet om en actionpark i Burgården anade han inte vad som väntade:

Intresserade åskådare flockas vid lunchtid

2C20.jpg
– Vissa stunder trodde jag knappt att det skulle bli av – överklagandena gjorde att anläggningen försenades två år – men politikerna har hela tiden varit väldigt tydliga med att de ville se den förverkligad. Och nu känns det bara jätteskoj!

Sedan parken blev färdig i höstas hör Jakob och han kollegor inte längre några klagomål från de hundägare som tidigare protesterade över att få konkurrens om sitt rastningsområde.

– Vi har verkligen ansträngt oss för att alla ska känna sig välkomna till parken, säger Jakob Andreasson.

Och det verkar som Jakobs förhoppningar redan börjat falla på plats. Inte nog med att Göteborgs skejtare snabbt hittat till anläggningen – på läktare och vid staket ses ofta intresserade åskådare. Inte minst vid lunchtid.

Många har kreativa yrken

37BE.jpg
– Själv ser jag det här mest som rekreation. Istället för att ligga på gym liksom, förklarar Olle Huge, 34, mellan åken i pooldelens mjuka rundningar.

Det har gått två decennier sedan han började skejta. Så småningom kom annat emellan, men 2004 fick han det ”återfall” som gör att han än idag regelbundet kränger på sig skydden för att söka balansen och utmaningen på brädan.

– Det finns en generation som började ännu tidigare – redan i slutet på 70-talet – man ser en del av dem här också. Många har kreativa yrken: musiker, designers och konstnärer, säger Olle som själv tillhör den senare kategorin.

Vill gärna se att föräldrarna följer med de yngre

Men hur är banan då?

4292.jpg
– Mitt första intryck var att det är svåråkt, men det innebär ju bara att det blir en större utmaning för mig. Det känns absolut som folk vetat vad dom gjort när de byggt anläggningen.

En vanlig måndagseftermiddag tillhör Olle de äldre skejtarna. Flera barn leker sig runt, och även om hänsynen från de äldre åkarnas sida är påtaglig söker det sociala beteendet i parken ännu sina regler och rättesnören.

– Visserligen har vi satt upp skyltar med föreskrifter men dem kan man inte räkna med att de minsta ska läsa. Jag skulle gärna se att föräldrarna – åtminstone till en början – följde med så att de mindre får hjälp att förstå var det är bäst och säkrast för dem att vara, säger Jakob Andreasson och fortsätter:

5838.jpg
– Och så skulle man ju önska att alla åtminstone hade hjälm. Helst också handledsskydd, armbågsskydd och knäskydd – har man det klarar man sig från de flesta skador.

Har brutit foten två gånger

Med avancerad åkning och spännande utmaningar följer förstås också en skaderisk. Alexander Vaara, 19, har skejtat i sex år. Han vet allt om det där med skejtskador:

– Jag har brutit vänsterfoten två gånger, vänster handled en gång, ett nyckelben och ett par revben.

Den här måndagen hittar vi honom uppe vid streetdelen i den kuperade anläggningens övre avsnitt. Därifrån har man fin överblick över hela actionparken som läckert anpassats efter naturens förutsättningar.

7074.jpg
Alexander tar fart och prövar ett par tricks. Väl tillbaka vid utgångspunkten väntar ett helt gäng på sin tur.

Någon ber om råd, får ett tips och ger sig iväg för att pröva själv. Ett lyckat åk belönas genast med att kompisarna slår sin bräda lätt mot marken. Ett erkännande att kämpa för.

Hjälper gärna andra

– Man inspireras av att titta på varandra. Och här finns det alltid kompisar – alla är välkomna, säger Alexander Vaara som gärna delar med sig av sina egna erfarenheter:

– Jag ser det nästan som en plikt att hjälpa andra med det jag kan.

Räkna med att det blir trångt kring betongen på lördag. Cyklister, skejtare och inlinesåkare – alla kommer att få sitt lystmäte.

Kiosk öppnar på invigningsdagen

I anslutning till parken planeras det också för en kioskverksamhet där besökarna inte bara kan pausa med en glass eller fika.

I kiosken, som kommer att vara öppen redan på invigningsdagen, ska man också kunna få hjälp med skejtprylar och enklare reparationer.

– Vi börjar lite försiktigt med att ha öppet under helgerna men hoppas så småningom kunna utveckla både utbud och öppettider, säger Henrik Wadström som tittat på en liknande anläggning i Malmö för att hitta inspiration.

7B8A.jpg

2B14.jpg

3B94.jpg

Alexander Vaara gör ett lyckat trick i streetdelen av actionparken och landar den här gången på båda fötterna.

PROGRAM | Invigningen lördag 9 maj
12.00 Start för JAM-tävling i skateboard
13.00 Invigningsceremoni
13.30 Camp Active Mountainbike freestyle show
14.00 JAM-tävling för inlines
15.00 JAM-tävling för BMX
16.00 Prisutdelning
16:30 Camp Active show
17.00 Disco-åkning för alla