På fredagen är det dags för Bergsjöfestivalen igen, den tredje i ordningen. I år blir den dubbelt så stor – två dagar i stället för en. På Rymdtorget med omnejd bjuds massor av musik, aktiviteter och skoj. Men också allvar.

Bergsjöfestivalen uppmärksammar nämligen att det snart gått tio år sedan branden på Backaplan, som krävde 63 ungdomars liv den 29 oktober 1998.

Pengar till brandoffrens anhörigförening

– Vi har beslutat att skänka pengar till föreningen BOA (Brandoffrens anhöriga) eftersom vi vill att föreningen ska finnas kvar, säger Maria Karlsson från eventföretaget Keyplay, som arrangerar festivalen i samarbete med stadsdelsförvaltningen, Göteborgslokaler och Familjebostäder.

För att hedra brandoffren och deras anhöriga går alla intäkter från aktiviteterna gladiatorkamp, jätteboxning, sumobrottning och bungeerun oavkortat till BOA. Ju fler som deltar i de aktiviteterna, desto mer pengar går alltså till föreningen.

Arrangörerna satsar på ett brett familjeprogram där alla ska kunna hitta nåt kul eller intressant: tipspromenad, fotboll, streetbasket, modevisning, skateramper, utomhusbio, dans, åktur med häst och vagn samt feministiskt självförsvar.

Många fler som visar upp sig

Bland artisterna märks främst Adam Tensta, Äkta Kärlek, Advance Patrol och Cobra Charlie, men det blir också sambatåg med Los Copihues, körsång med Bergsjöbarnen och dansuppvisning med Beautifli. Adam Tensta går på scenen vid 21.30-tiden på lördagskvällen och sedan blir det ungdomsdisco med Fresh till klockan 01.

– Förra året kom mycket folk, det var aldrig tomt på torget. Och i år räknar vi med många fler, eftersom vi har utökat till två dagar. I år är det också många fler organisationer som visar upp sig, till exempel fotoklubben Nyans, Ungdomens Nykterhetsförbund, polisen, räddningstjänsten och Droppen, som informerar om blodgivning, säger Maria Karlsson.

BCE.jpg

Från Bergsjöfestivalen 2007. Foto: Tuanna

Fotnot:
Festivalen invigs klockan 15 på fredag 5 september och fortsätter på lördagen, med start klockan 13.