”Det är väldigt stort för mig”. Adde Larsson, deltagare i daglig verksamhet, har gjort en film som blivit utvald att visas på en känd filmfestival i Italien. Filmen har också bidragit till att han fått ett jobb. ”Det är väldigt stort för mig och ett bevis på att målgruppen jag tillhör kan åstadkomma bra saker”, säger Adde.

I mitten av november äger Europas största och äldsta sportfilmsfestival rum i Palermo, Italien. Då kommer Addes film, Den blåaste himlen, att visas som ett av 43 bidrag.

Intervjuer blev webb-tv-serie

Det hela började med att Addes stora fotbollsintresse gjorde att han skapade en idrottspodd. Därefter bestämde han sig för att följa fotbollslaget Kopparbergs/Göteborg FC (nuvarande BK Häcken) genom träningar och matcher under ett helt år. Innan de sista träningarna inför de allsvenska matcherna gjorde han intervjuer med spelarna och andra personer i klubben.

Dessa intervjuer blev till 28 avsnitt av webb-tv-serien Säsongen, som i sin tur resulterade i den 30 minuter långa filmen Den blåaste himlen. Filmen är en personlig berättelse där Adde speglar sig i lagets upp- och nedgångar och träffar spelare och ledare.

Kombinerar fotbollsintresset med att producera poddar och film

I slutändan känner att han tillåts att kliva ut sin funktionsnedsättning och bli accepterad precis som han är.

– Under inspelningen fick jag ju möjlighet att följa ett av Sveriges allra bästa damfotbollslag som journalist, som vilken som helst. Mitt namn stod på pressackrediteringarna runt om på Sveriges fotbollsarenor och jag behandlades som en kollega av sportjournalister jag alltid sett upp till. Dessutom blev jag väldigt väl mottagen av spelare och tränare, säger Adde.

Till vardags finns Adde på Mediabyrån, en daglig verksamhet. Det är där han fått möjlighet att kombinera sitt stora fotbollsintresse med sin skicklighet i att producera poddar, webb-TV och film.

Har gett en extra skjuts i det fortsatta arbetet

Att hans film nu har blivit utvald att visas på filmfestivalen har gett honom en extra skjuts i det fortsatta arbetet med att skapa olika medieproduktioner.

– Det är en bra grund att stå på att ha gjort film och en massa webb-tv-reportage, men uppmärksamheten och de positiva reaktionerna har förstås också gett mig ett självförtroende jag aldrig trodde jag skulle ha, säger han.

Pressassistent, lagledare och allt-i-allo i BK Häcken

Kontakterna med spelarna under inspelningen av också resulterat i att Adde fått ett jobb.

– Idag är jag pressassistent för BK Häcken i Damallsvenskan och lagledare och allt-i-allo i klubbens division 2- och F19-lag, berättar Adde.

I sammanhanget kan också nämnas att när laget gick över till BK Häcken var det ett ”krav” från spelarna att Adde skulle följa med.

Mediabyrån är dock fortfarande en viktig del av Addes vardag.

– Där jobbar jag på som vanligt på med mina poddar och webb-tv-reportage, avslutar han.