Det är inte bara Göteborgs filmfestival som visar intressant och gripande film just nu. Frölunda Kulturhus bjuder på en rad filmer från Moçambique nästa vecka. Och afrikansk musik med ”groove”.

Den 4 till 6 februari pågår Tema Moçambique på Frölunda kulturhus, som har en lång tradition av att förmedla kultur från södra Afrika. Nu visas en dokumentär om det forna lyxhotellet Grande Hotel i staden Beira. Under kolonialtiden var hotellet det största i Moçambique, med 350 rum, lyxiga sviter och en pool med olympiska mått.

Sedan självständigheten 1975 har hotellet förfallit och har varken elektricitet eller rinnande vatten. Ändå bor där 3.500 personer, några av dem har bott där i nära 20 år, inte bara i hotellrummen, utan även i korridorer, foajén och källaren.

Dokumentärer om barn med hiv-aids visas

En annan film, O Grande Bazar, är ett drama om två pojkar som möts på en marknad. Den ene söker jobb för att ta tillbaka det som blev stulet från honom och sen kunna återvända hem. Den andre gör allt för att inte behöva återvända hem. De två pojkarna blir vänner och tillsammans utforskar de livet.

Tre korta dokumentärfilmer handlar om alla lämnade barn som lever med hiv-aids. Filmerna av Isabel Noronha belyser ett allt större sönderfall av familjelivet och vann ett stort filmpris i Moçambique 2008.

Fri entré till filmerna

Dessutom blir det svängig musik med den moçambikanske sångaren, kompositören och slagverkaren Celso Paco och Dynamo DeLuxe – en grupp med ursprung i kultafrobandet Mama Malumma – som spelar pop och traditionell afrikansk musik.

Det är fri entré till alla filmer.