Prisad musiker ordnar festival. På söndag 29 januari förvandlas Frölunda torg till en afrikansk marknadsplats med spännande musik från kontinentens alla hörn. Det är den prisade musikern Edo Bumba som tillsammans med Frölunda kulturhus arrangerar festivalen, African Market Place: Hello Africa.

Dans, show, körsång, konsthantverk – räkna med fullt ös på Frölunda torg när Edo Bumba och hans många vänner med afrikanska rötter intar Frölunda torg på söndag eftermiddag.

Redan för 15 år sedan fick Edo Bumba ta emot Kungliga Musikaliska Akademins pedagogpris för sin gedigna kompetens inom den afrikanska musiktraditionen. Sedan dess har han enträget fortsatt sitt arbete på massor av olika scener – både i Göteborg och runt om i landet.

Ny mötesplats med konsert och marknad
– Visst, det här är kanske en lite ovanlig plats att spela på, men en bra musiker ska kunna anta utmaningen att nå fram överallt. Det kommer säkert många som redan känner till oss, men vi hoppas också på nya spännande möten, säger Edo Bumba.

Musikscenen ska kompletteras med marknadsstånd där bland annat afrikanskt konsthantverk erbjuds. Här kommer också afrikanska föreningar verksamma i Göteborg att berätta om sin verksamhet.

– Det här blir en större grej än vi först trodde. Vi ser torget som en förlängning av Kulturhuset, och ett sätt att marknadsföra oss mot grupper som vi annars kanske har svårt att nå, säger Linnéa Åhlander som är kulturproducent på Frölunda kulturhus.

Festival i centrum i juni
Linnéa Åhlander och Edo Bumba tänker inte slå sig till ro med söndagens satsning. Redan nu planerar de för en afrikansk festival i centrala Göteborg i juni.

– Vi tycker att den här staden förtjänar en riktigt bra afrikansk festival eftersom det bor så många duktiga afrikanska musiker här, säger Edo Bumba.

Söndagens ”African Market Place” tar Frölunda torg i besittning mellan klockan 12 och 17. Bland de många artisterna märks bland andra Mama Gumbo, Papa Theo och Amani mini och dans- och showgruppen Afrovokingz.

Härlanda diskantkör medverkar under ledning av Birgitta Manneström Mohlin och Edo Bumba kommer förstås att dyka upp på scenen i olika konstellationer. Bland annat med stycken ur sin föreställning: Africa, beautiful Africa.