Fem spårvagnar i Göteborg förvandlas till afrikanska kulturbärare i nästa vecka. Det blir allt från vinprovning till sagoberättande.

Satsningen hänger ihop med Bokmässan, som i år genomför sin hittills största temasatsning: Hela 70 författare från 28 länder i Afrika är inbjudna till Göteborg, bland andra Nadine Gordimer från Sydafrika som fick Nobelpriset i litteratur 1991.

Afrikanska författare åker spårvagn

Hon kommer inte att åka spårvagn, men flera av hennes kollegor gör det; författaren Paulina Chiziane från Mozambique tar vagnen mot Frölunda kulturhus, där hon berättar om en antologi med 14 författare från Mozambique. Hon gör resan västerut tillsammans med landsmannen Celso Paco, musiker och berättare.

– Det är så roligt att kunna bjuda de afrikanska gästerna på en tur i vår vackra stad samtidigt som de får en chans att visa upp sin kultur för oss, säger Linnea Åhlander på Frölunda Kulturhus, som arrangerar berättarspårvagnarna tillsammans med Afrika 2010.

Sagoberättare från Sydafrika

Gabeba Baderoon är en ung och prisbelönt poet från Sydafrika. Hon kommer att läsa sina dikter under resan mot Domkyrkan .

– Extra roligt med Gabeba Baderoon eftersom hon kommer från Port Elizabeth som är partnerstad till Göteborg, säger Linnea Åhlander.

I en annan spårvagn finns den sagoberättande bibliotekarien Geraldine Whiskey Monama från Soweto i Sydafrika. Hon har medverkat i flera berättarfestivaler i Sverige. På söndag 26 september går hennes spårvagn mot kulturhuset Kåken, där ett nytt program väntar.

Berättarspårvagnarna avgår allihop från Scandinavium och åker till olika ställen i staden, på en resa som tar en timme.

Gatufestival på lördag

Det blir en tur på torsdag, fredag och lördag och två på söndag. På lördagen, 25 september, ordnas också en African Street Festival runt Domkyrkan och Korsgatan, med musiker och dansare från Kongo, Zimbabwe, Mozambique, Senegal, Tanzania, Nigeria och Sverige.

– Där kommer det att svänga rejält, liksom i spårvagnen där Göteborgs egen Mama Gumbo kör ett familjeprogram som hon kallar Hakuna Matata, en musikalisk resa genom Afrika, berättar Linnea Åhlander.

Vinprovning med Ulf Wagner

En tur med Ringlinjen bjuder även på vinprovning av sydafrikanska viner. Krögaren och universitetsadjunkten Ulf Wagner håller föredrag och låter resenärerna provsmaka under resans gång.

– Den turen är redan slutsåld, men Ulf Wagner har lovat att ordna en till, dock oklart när, säger Linnea Åhlander.

Biljetter kan köpas på Frölunda Kulturhus och i Afrikamontern på Bokmässan.