Dubbelt så många är med i år. 800 elever från skolor i Biskopsgården får prova på att rida, segla eller vara scout. Målet är att ge eleverna nya erfarenheter genom fritidsaktiviteter utomhus. Nästa år är intentionen att samtliga skolor i stadsdelen Västra Hisingen ska vara med, då möts elever från Biskopsgården och Torslanda i gemensamma aktiviteter.

Många skolbarn i Biskopsgården lämnar sällan sitt närområde. Det är bakgrunden till Program Aktiv Fritid. Själva idén är att eleverna ska få se andra miljöer och dessutom testa fritidsaktiviteter de inte varit i närheten av.

Förra året fick 400 elever från skolor i Biskopsgården ägna en hel dag åt att segla och åka på scoutläger. Aktiviteterna genomfördes i samarbete med Göteborgs Kungliga segelsällskap, GKSS, och Svenska Scoutrådet.

Dubbelt så många är med i vår
I år fördubblas verksamheten. Sammanlagt 800 elever får under våren pröva på olika fritidsaktiviteter utomhus. Förutom segling och scouting finns det också möjlighet att ägna sig åt praktisk djurskötsel och ridning på Kättilsröds 4H-gård, och att träna laganda med BK Häcken.

Det är stadsdelen Västra Hisingen som håller i programmet som finansieras med hjälp av sponsorer, bland andra KF Fastigheter och bostadsbolag i Biskopsgården.

-Det är en chans för barnen att se en större del av staden samtidigt som de får nya upplevelser som kan inspirera dem att fortsätta med på egen hand, säger Svante Tolf, skolchef på Västra Hisingen.

Varje endagsläger förbereds med ett pedagogiskt temaarbete i skolan. Pedagogerna väljer själva infallsvinkel, det kan handla om allt från svensk djurhållning och miljöfrågor till vårtecken och sjövett.

Nästa år ska Torslandabarnen få vara med
Svante Tolf betonar att programmet är en långsiktig satsning och förhoppningen är att det redan nästa år ska omfatta samtliga skolor i den nya stadsdelen.

-Och när elever från Biskopsgården och Torslanda möts i gemensamma aktiviteter blir integrationstanken ännu vassare, säger han.