Äger rum samtidigt som internationellt hälsomöte. På tisdag 21 juni ordnar Göteborgs 400-årsjubileum en dag med inspiration för ett hälsosammare liv. Eventet sker parallellt med ett av världens främsta hälsomöten som samlar experter från hela världen i Göteborg den 20–22 juni.

Träffa en personlig tränare från Friskis och Svettis, köp Föreningen Grundens handgjorda praliner, lär dig mer om hur IFK Göteborg jobbar med barn och unga och mycket mer. Den 21 juni arrangerar Göteborgs 400-årsjubileum ett event i Nordstan med fokus på hälsa.

− Hälsa omfattar alltifrån exempelvis mat, motion, rekreation och psykisk hälsa till delaktighet, demokrati, kultur och livsmiljöer. Med eventet i Nordstan vill vi lyfta goda exempel på verksamheter som arbetar med hälsa varje dag, säger Annika Lotzman-Sandelind, processledare på Göteborg & Co för Göteborgs 400-årsjubileum, som arrangerar eventet.

Digitalt verktyg främjar hälsa

Parallellt med hälsodagen i Nordstan sker International Forum on Quality and Safety in Healthcare i Göteborg. Den 20–22 juni samlas drygt 2 000 forskare, experter, verksamhetsutvecklare, chefer, medarbetare, patienter och närstående för att delta i en kongress med målet att öka kvaliteten och säkerheten inom vård och omsorg. Årets tema handlar om hälsa i befolkningen.

En av programpunkterna som finns med både på kongressen och eventet i Nordstan är Livsstilsverktyget. Det har tagits fram av forskare vid Göteborgs universitet som har upptäckt att en stund med ett digitalt verktyg varannan vecka kan ge ett nytt sätt att förebygga och hantera livsstilssjukdomar.

I samarbete med Göteborgs 400-årsjubileum välkomnas allmänheten att använda Livsstilsverktyget och delta i en av Sveriges största forskningssatsningar för folkhälsan.

Hälsoeventet i Nordstan håller på mellan klockan 12 och 16.