Chans att prova allt från bowling till dans. Vi mår bra av att röra på oss. Det vet vi. Men att börja med en aktivitet eller träning är en annan sak. Med en aktivitetsdag den 10 juni vill Hisingens tre stadsdelar inspirera personer med funktionsvariationer att komma igång.

─ Avståndet mellan att vilja röra på sig till att faktiskt ta sig till en aktivitet kan vara ganska lång och lite läskig, säger Emma Lilja.

Hon är projektledare för Hisingens aktivitetsdag. Den vänder sig till personer med funktionsvariationer, anhöriga och personal och kom till förra året för att minska stillasittandet och stärka hälsan för personer med funktionsvariationer.

─ I nuläget är inte stimulansen till aktivitet tillräcklig i våra verksamheter och då vill vi visa upp alla olika alternativ som finns.

Till aktivitetsdagen, som kommer att äga rum den 10 juni på Bananpiren, kommer representanter från en mängd organisationer, föreningar och företag som erbjuder olika typer av aktiviteter.

Det blir lättare att våga
Förutom att man kan ställa frågor om allt från dans till bowling kommer det även finnas möjlighet att testa olika aktiviteter. För att underlätta finns funktionärer som kan stötta, peppa och hjälpa till om man vill ta en prova-på-klass.

─ Det är mycket som ska stämma för att man till exempel ska våga gå till ett gym. Har man fått chansen att först prova på lite gymträning på Aktivitetsdagen tror jag det blir lättare.

Bland dem som visar upp sin verksamhet under dagen finns bland annat Nordic Wellness, Danskompaniet Spinn, Göteborg United volleybollklubb, Lots för Barn och unga, Rullegruppen och Hönö Bowlers.

─ Jag hoppas att våra besökare hittar något som gör dem glada och som de vill fortsätta med. Att vi lyckats så ett frö till en aktivitet och att göra något helt nytt.

144C.jpg
Precis som fårra året så kommer så kallade sociala tjänstehundar delta på Hisingens aktivitetsdag. Hundar har en bevisat lugnande effekt som används i olika verksamheter.