”För mig har det varit livsavgörande”. I regn och blåst, snö och kyla har deltagarna promenerat tillsammans med personalen på Aktivitetshus Hisingen. Att verksamheten kunnat hålla igång trots pandemin har haft en avgörande betydelse. ”Utan det här sammanhanget vet jag inte om jag hade levt idag”, säger en av deltagarna.
Gruppchef Ewa Wiezell har tillsammans med medarbetarna haft som ambition att fortsätta finnas som ett aktivt stöd för deltagarna, trots pandemin och trots att lokalerna varit stängda. Foto: Ninni Jonsson
Den här dagen behöver ingen frysa, värmen har kommit och personalen har laddat med boulespel och fika på Bjurslätts torg några få meter från entrén till Aktivitetshuset. Hit är alla mellan 18 – 65 år med psykisk ohälsa eller en psykisk funktionsnedsättning välkomna, efter ett första anmält besök.
– Psykisk ohälsa kan snabbt leda till att man hamnar i utanförskap. Vår ambition är vara ett stöd i våra deltagares återhämtning efter psykisk ohälsa, att bryta isolering och erbjuda möjlighet till social gemenskap, sysselsättning eller ge stöd och hjälp för att komma ut i arbetslivet eller börja studera, säger gruppchefen Ewa Wiezell.
I vanliga fall är man inomhus och sysslar med allt från körsång, silversmide och matlagning i köket. Fokus ligger på återhämtning, att deltagarna ska kunna leva ett tillfredställande, hoppfullt och aktivt liv, även med de eventuella begränsningar som psykisk sjukdom kan medföra.
Firade Lucia utomhus
Men i november förra året fick dörrarna stängas – istället flyttade man utomhus och har förvånats över hur mycket som faktiskt går att göra ute i det fria.
– Vi har verkligen utmanat oss själva och varit ute alla dagar. Nu vet vi att det går att äta julgröt och fira Lucia utomhus mitt i kalla vintern. Det hade aldrig hänt om det inte varit pandemi, säger handledare Helen Larsson.
Alla har fått bättre kondition
Framför allt har personalen och deltagarna promenerat tillsammans, i alla väder. Ibland kortare, ibland längre turer, rekordet hittills är en tur över den nya Hisingsbron.
En effekt av den dagliga rundan som både deltagare och personal märkt av är att konditionen förbättrats.
– Det är stor skillnad, den lärdomen tar vi med oss och fortsätter att promenera tillsammans även när pandemin är över, säger Jenny Schönemann, också hon handledare.
Boule har stått på programmet hela vintern. Handledarna Jenny Schönemann, Helen Larsson och Britt-Maria Hult är tacksamma för att värmen äntligen har kommit. Foto: Ninni Jonsson
Personalen är också djupt imponerad över hur deltagarna anpassat sig och fortsatt komma, ibland några stycken men ofta har de varit mellan 15 och 25 personer.
Del av gemenskapen
För en av deltagarna har verksamheten denna pandemitid varit avgörande på många sätt. Hon drabbades av en personlig sorg som gjorde tillvaron svårare än vanligt.
– När det var som värst orkade jag inte gå hit men då hade vi SMS-kontakt istället. För mig har det varit livsavgörande.
Två dagar i veckan besöker hon aktivitetshuset Hisingen, hon lyfter fram sammanhanget, att hon kan vara den hon är och att alla vet vem hon är.
– Det handlar inte enbart om att ha roligt, jag kan ha roligt där hemma också men här är jag en del av en gemenskap. När vi har spelat boule på fredagarna är jag glad hela helgen.
Längtar efter när pandemin är över
Förhoppningen inför hösten är att kunna öppna dörrarna in till Aktivitetshuset. Personalen längtar efter att huset på nytt ska sjuda av aktivitet. De tror också på ett ökat behov och tryck på att få delta i aktiviteterna. För även om många fortsatt besöka verksamheten finns också de som valt att gå i karantän och stannat hemma för att undvika smitta.
– Alla har inte vågat sig ut även om vi har varit noga med att hålla avstånd och använda skyddsutrustning. Jag längtar efter att alla som vill besöka oss ska kunna göra det, säger Jenny Schönemann.