Fler vinterbadare har ökat efterfrågan. Digitala sensorer som mäter badtemperaturen installeras på flera av stadens badplatser. Tillsammans med den redan befintliga mättekniken innebär det att det nu blir möjligt att − dagligen och året tunt − ta del av vattentemperaturen vid 24 av Göteborgs badplatser.

I takt med att allt fler vinterbadar ökar efterfrågan på uppgifter om den aktuella badtemperaturen – oavsett om det är sommar eller vinter. Därför digitaliseras nu mätningarna så att du nu direkt kan få reda på badtemperaturen vid någon av stadens badplatser.

– Det känns jätteroligt att kunna erbjuda den här servicen till både göteborgare och turister, säger Jim Olsson, utvecklingsledare på systemförvaltning på park- och naturförvaltningen.

Använder även data från satellit

Fram till nu har mätningarna enbart genomförts manuellt och bara under sommaren. Nu har sex bojar med batteridrivna sensorer placerats ut i vattnet vid fem sjöar och ett havsbad för automatisk avläsning.

Vid resterande havsbad testar kommunen att mäta vattentemperatur med hjälp av satellitdata. Under sommaren görs även kontinuerligt manuella mätning för att säkerställa temperaturerna.

De digitala mätningarna görs som ett delprojekt i Hållbara smarta parker som testar ny teknik för hållbar skötsel.

Du kan följa temperaturen via appen Badplatsen Göteborg eller sajten badplatsappen.se. Hitta badplatser på Badkartan via länken här nedan.