Tävla den 13 december. Ett hus, en båt eller kanske en prototyp av Allmänna bastun? På pepparkakstävlingen Allmänna baket i Jubileumsparken 13 december är det fritt fram att vara kreativ. Senast 30 november gäller det att ha anmält sitt lag.

2016-12-06: Allmäna baket den 13 december är inställt p g a för få anmälningar.

Det kommer att bakas pepparkakor för fullt i Jubileumsparken vid Frihamnen på luciaafton. Förutom att det kommer att pågå en tävling, där anmälan krävs, är vem som helst välkommen att baka utom tävlan. Tanken med arrangemanget är att aktivera parken.

– Det ska vara en mötesplats även under de mörkare årstiderna. Syfte är att skapa tillsammans, säger Malin Finlöf på Stadsbyggnadskontoret.

20 lag får tävla
Tävlingen pågår från klockan 12–18 och det finns fortfarande platser kvar. Det finns möjlighet för 20 lag att delta.

– Vi har inte satt någon gräns på hur stora lagen får vara, men vi tycker väl att det är lagom om fyra till fem personer bakar samtidigt. Men det går också att lösa av varandra. Alla kanske inte har möjlighet att vara där hela tiden.

Lagen får samma förutsättningar: en delad ugn, bord, kokplatta, plåtar och ett paket bakplåtspapper. Däremot behöver de ha med sig degen och annat byggnadsmaterial.

– Det kan vara glasyr och andra klassiska element. Eller kanske kolasnören om man till exempel vill göra en hängbro, säger Malin Finlöf.

Allt material måste dock vara ätbart och materialet kontrolleras när de tävlande checkar in.

Bastutid förstapris
Klockan 19 är det prisutdelning i tävlingen. Förstapriset är en privat bastutid i Allmänna bastun under mellandagarna.

– Det har aldrig hänt förut att vi lånat ut till ett enskilt sällskap, så det är ett ganska bra pris, säger Malin Finlöf.

För den som bara vill komma och titta och heja finns också möjlighet till pepparkaksbak. Då går det att använda sig av de pepparkaksformar som tagits fram speciellt till dagen, till exempel Jubileumsparken, Allmänna badet, berget, en rullskridsko, en båt och Allmänna bastun.

– Då går det att komma tomhänt. Deg och övrigt får man, säger Malin Finlöf.