Tas emot i april. Göteborg har fyllt 400 år och jubileet ska firas i år. Inför detta har alla göteborgare möjlighet att lämna en valfri present till staden. De tas emot i Börsen vid Gustaf Adolfs torg vid tre tillfällen under april och gåvorna kan komma med i en utställning på Göteborgs stadsmuseum.

Det var 400 år sedan Göteborg grundades 2021. På grund av covid-19-pandemin firas jubileet först i år, 2023.

– Redan inför den officiella födelsedagen 2021 fanns en önskan att överlämna gåvor till jubilaren Göteborg. Nu ges möjligheten igen, som en förberedelse inför sommarens publika jubileumsfirande, säger Therese Brusberg, chef för Göteborgs 400-årsjubileum på Göteborg & Co.

Tas emot i Börsen

Gåvorna tas emot i Börsen vid Gustaf Adolfs torg den 5 april klockan 10-11, den 14 april klockan 14-15 och den 28 april klockan 9-10. De som tar emot är kommunfullmäktiges presidium, det vill säga kommunfullmäktiges ordförande eller någon av förste, andre och tredje vice ordförande.

Kommunfullmäktige har sina sammanträden i Börsen och i samband med gåvoinlämningen finns det också möjlighet att få veta mer om kommunfullmäktiges demokratiska uppdrag.

Ställs ut på Stadsmuseet

På Göteborgs stadsmuseum går det att upptäcka stadens 400-åriga historia från 1600-talet och fram till i dag.

– På Stadsmuseet är vi glada att få visa ett urval av gåvorna till staden i en tillfällig utställning som visas under sommaren 2023. Där får publiken också se gåvor till staden från tidigare jubileum, säger Carina Sjöholm, museichef på Göteborgs stadsmuseum och Sjöfartsmuseet Akvariet.