GKSS och Göteborgs Stad bjuder på seglarskola. Den 10 maj kommer det att vimla av segel i Frihamnen i Göteborg. Är det kappsegling? Nej, det är lördag – och gratis seglarskola! Och den fortsätter hela sommaren. Tio så kallade Acessjollar står redo för göteborgare som är sugna på att prova på segling.

Det är GKSS och Göteborgs Stad som bjuder på seglarskola i Frihamnen i sommar. Där finns instruktörer och tio Accessjollar, australiska båtar som är osänkbara och designade för att kunna seglas av alla, även nybörjare och personer med funktionshinder.

På vardagarna kan skolklasser boka in sig för seglarskola och på helgerna är det fritt fram för alla göteborgare. Premiär blir det på lördag kl 11 – 15 i Frihamnen.

Mat och musik
– Vi kör enligt nummerlappsprincipen, man tar ett nummer och får vänta på sin tur, säger Jessica Segerlund på Älvstranden utveckling AB.

– Och under tiden finns andra aktiviteter för barnen, ansiktsmålning och poängpromenad. Det blir också lite musik, matvagnar och information om vad som ska hända i området.

Att komma närmare vattnet är en stark önskan från göteborgarna inför stadens 400-årsjubileum 2021. Det är också ett av målen för utvecklingen av Frihamnen, som idag är en sten- och betongöken. Men år 2021 ska där ligga en jubileumspark.

Steg för steg
– Staden har en idé om att öppna jubileumsparken så smått redan nu, i stället för att bygga den färdig och sen inviga med pompa och ståt år 2021, säger Jessica Segerlund.

– Här finns redan fantastiska kvaliteter i vattnet och älven. Nu tar vi vattnet i anspråk som en del i ett kommande gemensamt rum. Och vi har ju några år på oss att testa vilka aktiviteter som funkar och vilka som inte gör det.

”Segling för alla” är ett samverkansprojekt mellan Lundby stadsdelsförvaltning, Göteborg 2021 och Älvstranden Utveckling.

Alla kan segla
Initiativtagare är AccessAbility Center på GKSS (Göteborgs Kungliga Segelsällskap). Centret startade 2008 i samarbete med den ideella föreningen Passalen. I dag har man ett 30-tal seglare med funktionsnedsättning i träning.

– Vi vill att alla människor ska få möjlighet att prova på segling oavsett vilka fysiska förutsättningar man har, säger Ia Kjellsdotter, verksamhetsledare för Passalen.

– Seglingsarenan i Frihamnen blir en möjlighet för staden att visa en aktivitet där alla kan vara med.

Roller derby
Det kommer att hända mycket mer i Frihamnen den närmaste tiden. Helgen efter premiären för seglarskolan invigs en roller derby bana, helgen därpå en liten sandstrand med gräs, där en bit asfalt brutits upp.

Och i september invigs en ny lekplats och ett mindre varmbad, som ett test inför ett större bad i eller vid älven år 2015.

290C.jpg