Massor av aktiviteter under seglarfesten. När världens största kappsegling, Volvo Ocean Race, kommer till Göteborg väntar en stor folkfest i frihamnsområdet. Det blir också en milstolpe inför stadens 400-årsjubileum. Jubileet har varje år fram till 2021 ett fokusområde och 2015 är det ”Av och med unga. Därför bjuds alla barn och ungdomar särskilt in till aktiviteterna i Frihamnen.

Att Volvo Ocean Race når Göteborg den 21-28 juni kommer ingen med anknytning till staden att kunna missa. Hela frihamnsområdet laddar redan nu för en lång rad arrangemang och det gäller inte minst för stadens unga.

Alla aktiviteter är gratis
Göteborg har höga ambitioner om att vara en barn- och ungdomsstad. Det gäller också Göteborgs 400-årsjubileum. Därför får barn och unga från hela staden möjligheten att uppleva ett evenemang i världsklass och kanske för första gången komma nära båtarna eller till och med själv provsegla en jolle.

– Vi hoppas att pedagoger på fritidsverksamheterna ska komma med grupper av sommarlovslediga barn. De första anmälningarna har redan börjat droppa in och allt är helt kostnadsfritt, säger Malin Arosilta på Göteborg & Co.

Det finns redan både yngre och äldre barn anmälda och alla är lika välkomna.

Till de lite tuffare utmaningarna hör möjligheten att själv prova en av GKSS och Passalens specialjollar. Byggda för nybörjare och i princip ovältbara. Jollarna lägger ut från Jubileumsparken.

Piraten Alwilda visar knep och knopar
Vill man hellre segla på land sitter man upp i en Blokart på en särskild bana avsedd för de segelutrustade fordonen på hjul.

– Någon av dem har sidovagn så att man kan åka med en instruktör om man föredrar det, säger Malin Arosilta.

Bland det övriga programmet märks ett besök av piraten Alwilda som visar knep och knopar. Dessutom finns det förstås möjligheter att titta närmare på båtar och fartyg av olika slag.

Smart att föranmäla sig
– Ostindiefararen ligger förtöjd i frihamnen och efter klockan 14 kan man få gå ombord. Även försvaret bjuder in till besök på stridsbåtar och bevakningsbåtar.

Att föranmäla sig för ett besök någon gång mellan klockan 10 och 14 kan vara smart om man vill vara säker på att få en tur i en jolle, eller kanske prova att åka Blokart. (För föranmälan se nedan).

– Alla är varmt välkomna även för spontana besök, säger Malin Arosilta.

Anmäl dig till barnarrangemangen genom att maila Malin på malin.arosilta@goteborg.com