Fri entré. Göteborgs konstmuseums byggnad firar 100 år den 6 maj. Det blir tårtkalas, foto och film från arkiven samt guidade visningar på Götaplatsen. Det går även att se jubileumsutställningen och det är fritt inträde.

Det är 100 år sedan som Göteborgs konstmuseums museibyggnad stod klar och det uppmärksammas i samband med Museernas dag

– Göteborgs konstmuseum är en av Sveriges mest välkända fasader, det känns både festligt och högtidligt att få fira byggnaden som erbjudit unika konstupplevelser och varit en inspirerande mötesplats för både göteborgare och tillresta under 100 år, säger museichef Patrik Steorn.

Vepor speglar de 100 åren

Under dagen går det att se arkivfilmer från Göteborgs 300-årsjubileum, andra äldre filmer och bilder från Göteborgs konstmuseums historia. Det blir även visning av museets byggnad och offentliga konstverk på Götaplatsen. I maj kommer sju fasadvepor att avtäckas och de speglar vad som hänt på platsen under de 100 åren. Det är till exempel en festlig bild från invigningen och ett allvarligt ögonblick från kravallerna under EU-toppmötet 2001.

– Den här återblicken kring platsens betydelse är också viktig att ha med när vi blickar framåt i planeringen av den kommande om- och tillbyggnaden av konstmuseet, säger Per-Henrik Hartmann, vd för fastighetsägaren Higab.

Visas hela sommaren

Vepor, foton och arkivfilmer visas hela sommaren. Jubileumsutställningen heter Den underbara färgen. Göteborgskolorismen i nytt ljus. Hundraårsfirandet är ett samarbete mellan Göteborg konstmuseum, Higab och Göteborgs universitet genom GPS400 – Centrum för samverkande visuell forskning. Om- och tillbyggnaden av konstmuseet beräknas vara klar 2030.