Årets offentliga eid-fest hålls på Världskulturmuseet på söndag. Musik och en mängd familjeaktiviteter avslutar fastemånaden ramadan. Även icke-muslimer är varmt välkomna.

Ramadan är enligt den muslimska tron månaden då profeten Muhammed fick sin kallelse. Troende brukar därför fasta för att hedra profetens minne. Eftersom den muslimska kalendern följer månen infaller ramadan, som är den nionde månaden, vid olika tidpunkter varje år.

Familjehögtid

I år är ramadan slut nu till helgen. Eid Al-Fitr heter högtiden som firas när fastemånaden är över. Då firar muslimer traditionellt genom att klä sig fint, umgås med släkt och vänner och ge varandra presenter.

Hennamålning på programmet

Sedan 2008 har muslimer i Göteborg med bidrag bland annat från kommunen ordnat en offentlig eid-fest när fastan är över. Eid-firande för alla heter tillställningen som äger rum på Världskulturmuseet på söndag mellan klockan 12 och 18. Såväl muslimer som icke-muslimer är välkomna och entrén är gratis. På programmet står bland annat hennamålning, pyssel och musikunderhållning.