Ska bli digital utställning. Allas Ateljé i Bergsjön centrum har ingen verksamhet på grund av covid-19. Men de vill ändå ge något till barnen på påsklovet. Lösningen blev en skaparpåse som delas ut under onsdagen. “Tanken är att alla barn ska få skapa, även om vi inte håller öppet just nu”, säger Siri Hanbert, koordinator.

Allas Ateljé på Konstepidemin har skaparverkstad varje fredag för barn och även extra aktiviteter på loven. Men på grund av covid-19 är det stängt.

Får skapa hemma
– Vi har funderat på hur vi kan ge något till barnen ändå. Kan vi vara ute? Vi kom fram till att smittorisken var stor och vi brukar ha ganska många barn som kommer till oss, från 40 upp till 80-90. Så det känns svårt att hålla 50-gränsen, säger Siri Hanbert, koordinator på Allas Ateljé.

Lösningen blev en skaparpåse. Barnen får med sig material och får skapa hemma. Backa teater har skänkt kritor och ABF har stått för tygkassar.

– Vi skickar med information till alla barn om att de kan skicka bilder på det som de skapar eller hashtagga oss på Instagram, så blir det som en digital utställning. Vi skickar också med information om corona på olika språk och var barnen kan vända sig om de har frågor om covid-19.

Stor spridning på åldrar
Informationen om att det finns skaparpåsar har spridits på olika sätt: genom affischer i lokalen, via Göteborgslokaler, Kulturhuset, på hemsidan och Instagram.

– De som brukar komma till oss är allt från fem år och upp till 14, ganska stor spridning. Vi hoppas att informationen har gått fram till vår målgrupp.

Det finns 63 skaparpåsar och de delas ut under onsdagen den 8 april mellan klockan 16 och 18 vid lokalen i Bergsjön centrum.

”Superbra initiativ”
– Jag hoppas att de räcker och vi kommer att se till att de som hämtar skaparpåsar håller avståndet till varandra.

Göteborgslokaler, som är en del av Göteborgs Stad, är samarbetspartner till Allas Ateljé och står för lokalen. De ger också ett extra bidrag för att Allas Ateljé ska kunna hålla extraöppet under loven.

-Vi tycker det är ett superbra initiativ som ändå möjliggör Allas Ateljés verksamhet, om än i annan form, säger Ann-Sofie Strömbäck, centrumutvecklare på Göteborgslokaler, om skaparpåsen.