Har varit pensionärernas eget hus i 40 år. Ett av Göteborgs mest kända hus, Allégården, firar dubbelt jubileum i februari. Då är det 40 år sedan huset blev ”pensionärernas hus” och 20 år sedan Allégårdens pensionärsförening bildades.

– De första 20 åren sköttes verksamheten av kommunen, men i samband med 90-talskrisen skulle kommunen spara pengar och då fick pensionärerna ta över, säger Birgitta Dovmyr, ordförande i Allégårdens pensionärsförening.

– Allégården är faktiskt stadens största träffpunkt för seniorer, med 300–400 besök per dag, fortsätter hon.

Många kurser
Pensionärsföreningen har cirka 2500 medlemmar. Dess styrelse på nio personer och 65 frivilliga ledare sköter allt kring studier, kultur och evenemang utanför huset.

Här pågår till exempel mer än 60 grupper med kursverksamhet av olika slag: Internet och datakurser, snickeri, keramik, smide, måleri, vävning, bordtennis, gymnastik, biljard, dans, sång, musik, teater, språk, släktforskning, matlagning för herrar och mycket annat.

Den här mångfalden ska visas upp under jubileumsfirandet, som börjar på måndag 18 februari. Då är det öppet hus och besökarna kan bli guidade eller själva vandra runt i huset, prova någon av de många kursverksamheterna eller bara ta en fika i caféet.

Ungdomar i källaren
– Det är bara att droppa in! Det kommer att hända mycket här under jubileumsveckan, som får en ”grande finale” på lördag 23 februari, då våra musik-, dans- och sånggrupper kommer att medverka hela dagen, säger Birgitta Dovmyr.

På översta våningen finns husets stolthet där man återskapat ett biblioteksrum, så som det en gång såg ut. I källaren är det på kvällstid fritidsgård för ungdomar från Majorna-Linné.