Kunnig panel har svaren. På onsdag 15 februari drar Alltinget igång på stadsbiblioteket, med frågor och svar om de mest skilda ämnen. Vill du veta varför det du lägger in i mangeln kommer ut felvänt, hur flugor lyckas sitta kvar i taket eller få USA:s konstitution förklarad? Alltinget har svaren.

Några år efter att det populära radioprogrammet lades ner var Alltinget i höstas tillbaks i sitt nya format på stadsbiblioteket. Med samma upplägg, men utan koppling till radion. Och även på Stadsbiblioteket lockade det populära frågeprogrammet många vetgiriga göteborgare, med över 120 besökare per tillfälle. Nu är Alltinget tillbaka med en ny säsong.

”Lasse Swahns förtjänst”
– Det är verkligen jätteroligt att vi är igång igen och det är helt radioprofilen Lasse Swahns förtjänst, som även denna omgång håller i programmet. Han ringde och undrade om vi ville köra Alltinget live hos oss i stället och det ville vi naturligtvis. Behovet av att ställa och få svar på de där frågorna du går och funderar på tar aldrig slut, och folkbildningen är ju helt i folkbibliotekets anda, säger bibliotekarie Mirjam Önner.

Responsen från expertpanelen var lika positiv och under höstens nystart deltog, liksom nu under våren, en rad engagerade forskare och professorer från Göteborgs universitet och Chalmers. Bland annat svarade de på ovanstående klurigheter.

Finns att se på webben
– Både universitet och forskarna själva vill gärna komma ut och berätta om vad de kan. Det här är ju ett sätt att lyfta fram kunskap och deltagarna är verkligen jätteduktiga på att förklara, oavsett vad det gäller. Både de och publiken är oerhört engagerade.

Alltinget filmas av representanter från Chalmers, men direktsänds inte. Filmerna läggs däremot upp på bibliotekets och universitetens hemsidor.