Göteborg – 402 år senare. När Göteborg grundades för drygt 400 år sedan var många invånare nederländare, skottar och tyskar, vilket har haft stor betydelse för stadens utveckling. Hur ser samarbetet ut i dag länderna emellan och hur ser framtiden ut? Om det ska ländernas ambassadörer samtala om på Stadsmuseet 3 juni.
Tyska kyrkan, kanalerna och Chalmers är bara några avtryck som invandrade nederländare, britter och tyskar satt på Göteborg.
– Det finns en hel del personer som varit aktiva i staden. På Stadsmuseet har vi till exempel en hel flygel som är donerad av John West Wilson från Hull i England, som var en skeppsredare och affärsman, säger Carina Sjöholm, museichef på Göteborgs Stadsmuseum.
”Glada att de nappade”
Den 3 juni, helgen när Göteborg firar 400 år, har Göteborgs Stadsmuseum bjudit in ambassadörerna Bengt van Loosdrecht (Nederländerna), Judith Gough (Storbritannien), och Dr. Joachim Bertele (Tyskland) till ett panelsamtal om nutid och framtid: Göteborg – 402 år senare.
– Det är tre nationer som varit synnerligen aktiva i Göteborg ända sedan starten. Historien känner vi ganska väl men det ska bli väldigt spännande att höra hur länderna pratar med varandra i dag och vilka gemensamma projekt det finns inför framtiden. Vi är väldigt glada att de nappade på vår idé, säger Carina Sjöholm.
Inleds med historisk tillbakablick
Under en timme i hörsalen på Göteborgs Stadsmuseum kommer de tre ambassadörerna att samtala under ledning av Mikael Cullberg, strateg på länsstyrelsen i Göteborg. Stadsmuseets pedagog Håkan Strömberg ger en inledande, historisk tillbakablick.
Göteborg – 402 år senare pågår klockan 13.30–14.30. Panelsamtalet genomförs på engelska. Det är fri entré till hörsalen och först till kvarn.
– Hörsalen har 150 platser så det finns ganska gott om plats, säger Carina Sjöholm.
Panelsamtalet sker i direkt anslutning till invigningen av utställningen Jubileumsgåvorna samma dag.