”Jag blev jätteglad”. Över 600 bidrag lämnades in till den bokmärkes-tävling som Folkbiblioteken i Göteborg anordnade under sommarlovet. Allra populärast bland de som sedan röstade var Amelie Ostovics detaljrika bokmärke. Nu finns det på Göteborgs alla bibliotek.  

Det är första gången Folkbiblioteken i Göteborg anordnar en tävling där alla barn i staden fått möjlighet att designa ett bokmärke, som skulle kunna bli just det som trycktes upp i tusentals exemplar. Bakgrunden till tävlingen är bland annat en önskan om att barnen ska vara mer delaktiga på stadens bibliotek.

– Och så insåg vi att vi inte hade några bokmärken för barn på våra bibliotek och tyckte att en tävling var en bra grej. Vi hoppas att det blir en ny tävling nästa år, säger Klara März koordinator för Stärkta bibliotek, som är en statlig läs- och biblioteksfrämjande satsning.

Alla i klassen deltog
Amelie Ostovic, 11 år, går i femman på Gunnestorpsskolan i Tuve. Hennes lärare tog med tomma bokmärken till hela klassen för att alla skulle delta i tävlingen.

– Jag tog med mitt hem för att hinna göra klart det, berättar Amelie.

Hennes bokmärke – som efter röstningen under september månad visat sig få flest röster – är välfyllt av små delfiner, stjärnor, glassar, munkar, hjärtan och mycket mer.

12 november fick Amelie ta emot blommor, diplom, biobiljetter och ett bokpaket på Linnéstadens bibliotek.

– Det märks att du har lagt ner mycket tid på att rita bokmärket, säger Bodil Alvarsdotter, projektledare för Stärkta bibliotek, när hon lämnar över priset till vinnaren.

Börjar redan ta slut
Amelie älskar att rita och måla. Bild är ett av hennes favoritämnen i skolan. Hon tycker att det känns stort att andra barn nu kommer att ha hennes bokmärke i sina böcker.

– Jag såg faktiskt en som kom med bokmärket när jag var på väg hit. Jag blev verkligen jätteglad när jag fick reda på att jag vunnit, säger hon.

Det färgglada bokmärket kommer att finnas på alla bibliotek i Göteborg under hela nästa år.

– Det har funnits sedan läslovet, så det är många barn som redan har det hemma. Vi tryckte upp cirka 7 000 stycken och de börjar redan ta slut. Nu får vi trycka upp fler, säger Bodil Alvarsdottir.