”Ett solitt stycke arkitektur”. Den nybyggda kyrkan i Amhult, ritad av Margareta Diedrichs på Sweco Architects, har utsetts till Årets hus 2015. Den är ”en byggnad där kvalitet och långsiktighet för ovanlighetens skull tycks ha fått råda över trender och kortsiktiga intressen” skriver juryn bland annat i sin motivering.

Amhults kyrka tillhör Torslanda-Björlanda församling och invigdes i samband med första advent förra året.

”Från interiörens små mässingsdetaljer, via kyrkorummets samlande volym, till trädgårdens stillhet, allt blir en del av helheten. Kyrkans uttryck är värdigt men samtidigt anspråkslöst, och smälter förtjänstfullt in i den framväxande stadsväven” skriver juryn också.

Priset kommer från Per och Alma Olssons fond. Paret Olsson donerade för ca 40 år sedan 100 000 kronor till Göteborgs Stad. Avkastningen används till ett pris till den byggherre som färdigställt den bästa byggnaden i staden under det gångna året.

Bland de senaste årens pristagare finns Kuggen på Lindholmen, Snowberry Hill i Hovås och Kville saluhall. Juryn utses av Göteborgs Stads kulturnämnd och priset ska användas till konstnärlig utsmyckning eller annat som kan komma till glädje för andra.