I höst blir det Göteborgshumor på stadens historiska museum. På lördag öppnar en utställning på Stadsmuseet med journalisten, författaren och tecknaren Sture Hegerfors P.S-teckningar från sista sidan i Göteborgs-Posten.

Sture Hegerfors har själv valt ut ett 50-tal favoriter från 35 års produktion. Ända sedan 1972 har han tecknat P.S-rutan, där han skämtar kring aktuella ämnen, inte sällan efter tips från tidningens läsare. Andesson & Läling, Grodan och de andra karaktärerna får också en närmare presentation på utställningen.

Sture Hegerfors hör till dem som tycker att man kan tala om en unik Göteborgshumor och har gett ut 29 böcker med göteborgarnas egna historier och ordvitsar. Vid två tillfällen under hösten kommer han att tala om Göteborgshumor på Stadsmuseet.

Lämplig dialekt för historieberättande

– Jag tycker att vi ska vara lite rädda om den göteborgska folkloren, den som kommer till uttryck i ordlekarna och det snabba vitsandet, säger Sture Hegerfors.

– Men Göteborgshumorn är också anarkistisk och slagfärdig, och så finns här en dialekt som lämpar sig utmärkt för historieberättande. Som Sten-Åke Cederhök sa:

– En riktig sjömansvals ska spelas på dragspel, en eldig czardas på violin – och en rolig historia blir bäst på göteborgska.

Utställningen pågår till och med 11 november.