Lyfter aktuella frågor. På fredag 8 april firar romerna sin nationaldag. Då ordnar Göteborgs Stad en ceremoni på Gustaf Adolfs torg med flagghissning och nationalsång. Men i Angered firar man i en hel vecka, med start redan på måndag 4 april.

I år är första gången Angered arrangerar en hel kulturvecka för romerna i samband med nationaldagen, Romadagen.

– Vi inspirerades av Östra Göteborg som gjort detta i ett par år, säger Ida Rosell, utvecklingsledare för mänskliga rättigheter på Angereds stadsdelsförvaltning.

– Vi tyckte att vi borde göra något liknande i Angered, ett sätt att uppmärksamma den nationella minoriteten romer och deras situation.

Lyfter romernas historia
I Angered finns flera romska föreningar.

– Föreningarna har jobbat med oss för att ta fram veckans program och lyfta aktuella frågor, till exempel romernas historia i Sverige och Europa och situationen för hemlösa EU-migranter, av vilka många är romer, säger Ida Rosell.

Försöker ni locka även de fattiga EU-migranterna till kulturveckan?

– Jag är inte säker på vad som görs, det är föreningarna som har nätverken ut till den romska befolkningen, men självklart är också de välkomna. Jag tycker att det vore väldigt roligt om även hemlösa romer kommer och besöker Blå Stället den här veckan, säger Ida Rosell.

Under kulturveckan i Angered, 4-8 april, kommer den romska flaggan att hissas på flera platser i stadsdelen, biblioteken lyfter fram romsk litteratur och skolor och äldreboenden kommer att servera romsk gulaschsoppa.

På Blå Stället arrangeras aktiviteter och föreläsningar med romskt tema varje dag. Här blir det bland annat föredrag om romernas historia, utställning av konsthantverk i läder, bildspel med romsk konst och konsthantverk och de romska föreningarna informerar om sin verksamhet.

Firande på Gustaf Adolfs torg
På Romadagen 8 april firar man mellan kl 16 och 20 på Blå Ställets stora scen, med musik, dans och mat.

Kulturveckan arrangeras av den romska kulturföreningen i Västra Götaland, Angereds stadsdelsförvaltning och kulturhuset Blå Stället.

Göteborgs Stad har sedan 2012 varit pilotkommun i en nationell strategi för romsk inkludering på 20 års sikt, fram till år 2032.

775E.jpg