Bara stadsbiblioteket har fler besökare. I oktober var biblioteket i Angered det näst mest besökta av alla folkbibliotek i Göteborg. I snitt kom 745 besökare om dagen, för att låna böcker, använda datorer, läsa tidningar, plugga och spela schack. ”Det är verkligen ett rum för att båda läsa, studera och träffas i” säger bibliotekarien Annacarin Andersson.

Ytmässigt är biblioteket i Angered inte särskilt stort. Men besöksmässigt hamnar det numera på en andraplats i Göteborg, med över 23 000 besök i oktober månad.

– Vi var utflyttade under ett par år när Blå stället byggdes om. Sedan när vi kom tillbaka hit i maj förra året har vi haft otroligt mycket besökare. Det har bara stigit och stigit, säger Annacarin Andersson.

Jättebehov av läxhjälp
Hon berättar att det brukar vara stort tryck på bibliotekets läsplatser.

– Det är många som kommer hit för att studera, som är här långa tider på dagarna. Vi ligger intill Angeredsgymnasiet, som också växer. Det är även många vuxenstuderande.

En dag i veckan erbjuds även läxhjälp, i samarbete med frivilliga från Röda korset.

– Det kan man ha hur mycket som helst, det finns ett jättebehov.

Många barn bland besökarna
Över tid märks en utveckling mot att besökarna gör mer och mer annat utöver att låna böcker, berättar Annacarin Andersson.

– Många kommer hit utan att man ser det i utlåningsstatistiken. Man lånar dator och trådlöst nätverk, läser tidningar, spelar schack, och går sedan härifrån utan att bära med sig något.

– Det är också mycket barn bland besökarna. Förskolorna kommer hit och lånar böcker, och så har vi barnteater, babyfika och bokprat med skolklasser.